26 Ağustos 2013 Pazartesi

Pileli Börek

Pileli Börek Malzemeleri
5 yufka
1 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı su
Üzeri için
1 yumurta sarısı
Çörekotu
 İç malzemeleri
300 gr beyaz peynir(rendelenmiş)
1/2 demet maydanoz(ince kıyılmış)
Yumurtanın akı

Hazırlanışı
Her yufka dört eşit üçgen parçaya bölünür.
Yağlı su karışımı yufka parçalarına fırça ile sürülür.
Üçgenin tam ortasından tuturak ucu birleştirilir,.
Kenardaki uclar üst tarafta birleştirilir.
Birleşen uca peynirli harc ekleynip içe doğru kıvırarak tepsiye ters konulur.
 Biraz karışık gibi anlaşılıyor ama uygulanınca pratik şekilde ilerliyor
 Yufka bitene kadar bu işlemi uyguluyarak fırın tepsisine dolduralım. 
Üzerine çırptığımız yumurta sarısı ve çöreotu ekleyerek kızarana kadar pişirilir.
 Sıcak olarak ayran eşliğinde servise sunulur.
Afiyet Olsun

Devamını Oku »

21 Ağustos 2013 Çarşamba

Börülce Salatası

Börülce Salatası Malzemeleri
1 kilo taze börülce
Sosu İçin
1/2 su bardağı zeytinyağı
1 kahve fincanı sirke
6 diş sarımsak(1 çay kaşığı tuzla ezilmiş)
1 talı kaşığı tuz
Domates
Hazırlanışı
Börülcelerin kılcıkları ayıklanır.İki ucu bıçakla kesilir.
Bol suyla yıkanır.Börülce derin tencereye alınır.
Üzerine iki parmak su geçecek şekilde su ilave edilir.
Börülceler hafif diri kalacak şekilde kontrollü haşlanır.
Ilınan börülcelere ezilmiş sarımsak,sirke,zeytinyağ,tuz,eklenerek harmanlanır.
Zeytinyağlı sos isteye göre çoğaltılabilir.
Damak zevkimize göre hazırladığımız taze börülce salatası domates eşliğinde servise sunulur.
Afiyet Olsun
Devamını Oku »

18 Ağustos 2013 Pazar

Otlu Peynirli Mayalı Poğaça

Otlu Peynirli Mayalı Poğaça Malzemeleri

2 su bardağı ılık su
1 su bardağı sıvıyağ
2 yemek kaşığı maya
2 yemek kaşığı şeker
2 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı mahlep
Aldığı kadar un

İç Malzemeleri
300 gr otlu peynir
1/2 demet maydanoz
Üzeri için
 1 yumurta sarısı
100gr susam

Hazırlanışı
Cam kaba 2 su bardağı ılık su,maya,şeker,ilave ederek 10 dk mayanın erimesi beklenir.Eriyen mayaya sıvıyağ,tuz,mahlep,un ekleyerek yumuşak hamur elde edilir.Hamurun üzeri ıslak bezle örtülüp 1 saat ılık ortamda bekletilir.Mayalanan hamurdan limon büyüklüğünde bezeler koparılır.Elde şekillendirilen bezelerin otasına penirli harç konularak kapatılır.Yağlanan fırın tepsisine dizilir.Otlu peynirli mayalı poğaçaların üzerine yumurta sarısı,susam sürülür.10 dk tepsi mayasını alan poğaçalar 170 derecede pişirilir.Sıcak sıcak servise sunulur.
Afiyet Olsun
Devamını Oku »

12 Ağustos 2013 Pazartesi

Haşhaşlı Lokum

Haşhaşlı Lokum Malzemeleri

2 su bardağı ılık su
1 çay bardağı sıvıyağ
1 yemek kaşığı maya
1 tatlı kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
Un
İçi İçin
1 su bardağı ceviz
1.5 su bardağı şeker
Açmak için sıvıyağ 
Hazırlanışı
Maya,şeker ılık suda eritilir.Tuz,sıvıyağ ve un eklenerek yumuşak hamur elde edelim.Yarım saat sıcak ortamda mayalayalım.
Resimdeki şekli vermek için.
Hamurdan avuç içimizi dolduracak büyüklükte parça koparalım .
Tezgaha bir avuç sıvıyağ dökelim hamuru üzerine koyup elimizle bastıra bastıra hamuru büyütelim.
Her hamur parçası için bir avuç sıvıyağ kullanalım( yağ gözümüze çok gelmesin bol yağ pişince yumuşak olmasını sağlıyor)
Hamur inceldiğinde haşhaşlı iç malzemeden her yerine sürüp rulo şeklinde saralım.
Elimizle ortadan dışa doğru hafif sıkarak büyütelim .
Uzun rulolardan ,üç parmak genişliğinde kesip yağladığımız fırın tepsisine diklemesine yanyana dizelim.
Bu işlemi tepsi dolana kadar yapalım.
170 derecede pişirelim
Pişen haşhaşlı lokumların üzerini bezle örtüp yumuşaması için dinlendirelim
Aynı malzemeleri kullanarak farklı lezzet yakalamak isteyenler için .
Afiyet Olsun
Devamını Oku »

5 Ağustos 2013 Pazartesi

Ekmek Kadayıfı Tatlısı

Ekmek Kadayıfı Tatlısı Malzemeleri
1 tane hazır ekmek kadayıfı
Şerbeti İçin
2 kilo şeker 
1.5 lt su
Arası İçin 
Kaymak


Hazırlanışı
Önce kuru olan ekmek kadayıfı  ılık su ile ıslatılarak iki saat bekletilir.
Bu işlemle ekmek kadayıfının yumuşaması sağlanır.
Temiz bezle ekmek kadayıfı hafif hafif bastırılarak fazla suyu alınır.
Şerbeti için tencerede bir bardak toz şeker karamelize edilir.
Karemelize olan şekerin üzerine kalan şeker ve su eklenerek  kaynamaya bırakılır.
Karamelize olan kısmı erimesi için  ara sıra karıştırılır.
Kaynamaya başlayan şerbet ocaktan alınır.
Ekmek kadayıfı geniş fırın tepsisine yerleştirilir.
 Ocağın üç gözü yakılarak ekmek kadayıfı tepsisi yanan ocak gözlerinin  üzerine alınır. (ocak gözleri hızlı ateşte)
Kadayıfın tam ortası küçük artı şeklinde kesilir.
Kadayıfın heryerine gelişi güzel kürdanlar saplanır.
Sıcak şerbet kepçe kepçe kadayıfın üzerine dökülür.
 Dökülen şerbet kaynamaya başlayınca kenarlardan kaşık yardımıyla sürekli ekmek kadayıfın  üzerine gezdirilir.
Ara sıra tepsisinin yönü kendi etrafın da çevrilir.
Şerbet çekene kadar işlem devam eder. 
Yaklaşık 45 dakika süren işlem bitince ekmek kadayıfı demlenmeye alınır.
Soğuyan ekmek kadayıfı talısı kaymak eşliğnide servise sunulur.
Bayram için değişik tatlı yapmak isteyenler için alternatif olur diye düşündüm.
Kaymak yerine dondurma eşliğinde servis yapılır. 
Sıcak Bayram günlerinde misafirlerimizi serinleten tatlılar makbule geçer eminim ki.
Herkesin Ramazan Bayramı Mübarek Olsun İnşallah .
Afiyet Olsun
Devamını Oku »

4 Ağustos 2013 Pazar

Kıymalı Peynirli Pide

Kıymalı Peynirli Pide Malzemeleri
Hamuru İçin
2 su bardağı su
1 çay bardağı sıvıyağ
2 tatlı kaşığı tuz
2 tatlı kaşığı şeker
2 paket maya(2 yemek kaşığı)
Un
Kıymalı İç
250 gr kıyma
2 soğan
2 domates
2 biber
1/2 demet maydanoz
Tuz Karabiber
Peynirli İç
300 gr peynir
2 soğan
1/2 demet maydanoz
1 yumurta
Acı Pulbiber
Karabiber
Tuz


Hazırlanışı
Hamur malzemeleri karıştırılarak yumuşak hamur elde edilir.
Üzeri örtülen hamur bir saat ılık ortamda mayalanmaya bırakılır.
Bu arada iç malzemeler hazırlanır.
Cam kaseye alınan kıymaya tuz,karabiber katılır.
Soğan,biber,domates,maydanoz incecik doğranak kıyma ile karıştırılır .
Peynirli İç için soğan ,maydanoz incecik doğranır.
Tuz,karabiber,acı eklenerek elle ovulur.
Baharatlanan soğan  peynirle karıştırılarak iç hazırlanır.
Mayalanan hamurdan yumruk büyüklüğünde bezeler ayrılır.  
Merdane yardımıyla uzun açılan hamur resimdeki gibi iç malzemesi eklenerek kapatılır.
 Tüm malzeme bitene kadar işlem uygulanır.
Yarım saatte fırında mayalandırılan pideler180 derecede pişirilir.
Fırından çıkan pidelerin üzerine tereyağ sürülür .
Sıcacık kıymalı ,peynirli pideler servise hazır.
Afiyet Olsun

Devamını Oku »

2 Ağustos 2013 Cuma

Yalancı Ekmek Tatlısı

Yalancı Ekmek Tatlısı
4 yumurta
1 su bardağışeker
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı su
1 çay bardağı hindistan cevizi
1 paket kabartmatozu
1 paket vanilya
1 su bardağı galeta unu
 Şerbeti İçin
1 su bardağı su
1 su bardağı şeker
3 damla limon
Üzeri için 
2 paket Kremşanti
Hazırlanışı
Cam kasenin içinde yumurta şekerle mikser yardımıyla çırpılır.
Sırasıyla sıvıyağ,su,hindistancevizi eklenerek çırpma işlemi devam eder.
Son olarak kabartıcı,vanilya,galeta unu ilave edilir ve karıştırılan tatlı yağlanan dikdörtgen cam tepsiye dökülür.
160 derecede pişen tatlı ılımaya bırakılır.
Bir su bardağı su,bir su bardağı şekerle hafif hazırlanan şerbet ılık olarak ılınan tatlıya dökülür.
Şerbeti çekmesi beklenir.
Sütle hazırlanan şanti  yalancı ekmek tatlısının üzerine her yeri kaplıyacak şekilde sürülür.
  Soğuk ikram için  buzdolabında bekletilir 
Afiyet Olsun

Devamını Oku »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...