5 Ekim 2011 Çarşamba

Halamın Bahçe Mahsulleri

Devamını Oku »

3 Ekim 2011 Pazartesi

Mısırunlu Pırasalı Kek

Mısır unlu Pırasalı Kek Malzemeleri
2 su bardağı mısır unu
1 su bardağı un
1 su bardağı yoğurt
2 yumurta
½ su bardağı sıvıyağ
1 demet pırasanın yeşil sapları
1 paket kabartma tozu
1 tatlı kaşığı tuz
4 tatlı kaşığı şeker
Üstü için
susam
Hazırlanışı
Pırasanın yeşil saplarını yıkayıp ince,ince doğrayalım.Yumurta,yoğurt,sıvıyağ,kabartmatozu,tuz,şeker mikserle çırpılır.Mısırunu,un,yeşil saplarlarla karıştırılan kek,yağlayıp unladığımız fırın tepsisine dökülür.Üstüne susam serperek 180 derecede kızarana kadar pişirilir.Çok lezzetli tuzlu alternatif kek.
Afiyet Olsun


Devamını Oku »

29 Eylül 2011 Perşembe

İncir Reçeli

İncir Reçeli Malzemeleri
2 kilo reçellik incir
2.5 kilo şeker
5 su bardağı su
1 limonun suyu
1 yemek kaşığı kireç

Hazırlanışı
Kireç iki kilo suda eritilir içine incirler konularak bir saat bekletilir.sertleşip sararan incirler kireçli sudan alınıp bol suyla yıkanır.Tencereye alınan incir şeker,su ilavesiyle orta ateşte iki saate yakın kaynatılır.(kaynayan reçel kaşıkla karıştırılmamalıdır)Kıvama gelen reçele limonsuyu eklenerek on beş dakika kadar daha kaynatılır.Sıcak suyla yıkanan kavanozlara ateşten alınan reçeli doldurup kapaklarını kapatalım.Soğuyunca kavanoza alınan reçel büzülür.Büzülmemesi için sıcakken kavanozlara almak gerekir.
Afiyet Olsun
Devamını Oku »

28 Eylül 2011 Çarşamba

Soğanlı Yumurta

Soğanlı Yumurta Malzemeleri 
5 soğan
4 yemek kaşığı tereyağ
5 yumurta
Karabiber
Tuz
1kesme şeker

Hazırlanışı
Soğanlar ay şeklinde incecik doğranır.Soğanlar tereyağ,şeker,tuz ile kısık ateşte sararana kadar pişirilir.Pişen soğanlara yumurta kırılır.Karabiber tuz serpilir ve yumurtaların beyazı tutuluncaya kadar pişirilir.
Afiyet Olsun 


Devamını Oku »

27 Eylül 2011 Salı

Marmelat

Erik Marmelatı Malzemeleri
2 kilo erik
2 kilo şeker
1 su bardağı su
1 limonun suyu
İster kahvaltılarda ister pastalarda kullanılmaya hazır marmelatlar
Hazırlanışı
Eriklerin çekirdekleri çıkarılır yıkanıp tencereye alınır.Şeker,su ilave edilerek koyulaşana kadar kaynatılır.Reçel kıvamına gelen marmelat blender ile püre haline getirilir.İçerisine limonsuyu katılarak bir taşım daha kaynatılır sonra kavonozlara doldurulur.İster kahvaltılarda ister pastalarda kullanılmaya hazır.
Afiyet Olsun
Şeftali Marmelatı Malzemeleri
2 kilo şeftali
2 kilo şeker
1 su bardağı su
1 limonun suyu
Hazırlanışı
Şeftalinin kabukları soyulup çekirdekleri çıkarılır.Tencereye alınan şeftali şeker,su ilavesi ile kaynatılır.Reçel kıvamına gelen şeftaliler blender yardımıyla püre haline getirilir.Limonsuyu ilave edilip bir taşım daha kaynatılır. Marmelat kavanozlara doldurulup kışın kullanılmak için rafa kaldırılır.
Afiyet Olsun
Armut Marmelatı Malzemeleri
2 kilo kış armutu
2 kilo şeker
1 su bardağı su
1 limonun suyu
Hazırlanışı
Armutların kabukları soyulur,çekirdekleri çıkarılır.Tencereye alınan armutlar şeker,su ilavesi ile kaynatılır.Koyulaşan marmelat blender yardımıyla püre haline getirilir.Limonsuyu ilave edilip bir taşım kaynatılan marmelat kavanozlara doldurulup kışın kullanılmak için rafa kaldırılır.
Afiyet Olsun

Devamını Oku »

7 Eylül 2011 Çarşamba

Gün Menüsü

Çikolata Soslu Kara Kek
Çilekli Muzlu Bisküvi Pastası
Un Kurabiyesi
Havuç Salatası
Acıka
Ezme
Ev Ekmeği
Sarma

Devamını Oku »

29 Ağustos 2011 Pazartesi

Baklava Tarifi,Büzme Tarifi

 
Baklava, başta Türk olmak üzere Orta Doğu, Balkan ve Güney Asya mutfaklarında yer etmiş önemli bir hamur tatlısıdır. Özetle, ince yufkaların arasına yöreye göre ceviz, antep fıstığı, badem veya fındık konarak yapılır. Genel olarak şeker şerbeti ile tatlandırılır. Ayrıca bal şerbeti de kullanılabilir. Bazı ticari firmalar kendi özel şerbetlerini kullanırlar.


Baklava Malzemeleri
1 çay bardağı yoğurt
1çay bardağı sıvıyağ
1çay bardağı süt
1çay bardağı tereyağ erimiş
1yumurta
1paket kabartmatozu.
1çay kaşığı karbonat
1çimdik tuz
Un
1/2 kilo ceviz içi veya fındık için
Açmak için Nişasta
Üstü İçin
1 paket margarin veya tereyağ
2 su bardağı sıvıyağ
Şerbet İçin
4 su bardağı şeker
3 su bardağı su
1/2 limon(şerbet kaynarken içine atılır)

Hazırlanışı
Malzemelerle çok yumuşak hamur yoğuruyoruz.Hamur dinlendikten sonra üç eşit parçaya bölünüp,böldüklerimizi tekrar 14 pazı yani toplam 42 pazı elde edelim.Merdane ile tatlı tabağı büyüklüğünde açtığımız pazıların arasına nişasta serpelim.Üst üste on kat olunca  oklava ile tepsimiz büyüklüğünde açalım ve dövülmüş ceviz serpelim.Bu işleme 40kat oluncaya kadar devam.İki  pazıyıda üstüne ayrıca açıp düz şekilde serelim .İstediğimiz gibi kesip üstüne yağını dökelim 170 derecede 50 dakika pişirelim ama fırınına göre değişir.Sıcakken isterseniz yağını süzdüre bilirsiniz.Şerbetleyerek servis yapılır.(Baklava soğuk,şerbet ılık olacak şekilde şerbetlenir).
Afiyet Olsun



Büzme Malzemeleri
2 yumurta
1 çay bardağı zeytinyağ
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı su
1 çay kaşığı kabartmatozu
1 fiske tuz
Un
1/2 kilo ceviz(araları için)
Şerbet için
4 su bardağı şeker
3 su bardağı su
1/2 limon(şerbet kaynayınca içine atılır)
Üzeri için
250 gr tereyağ
1 çay bardağı sıvıyağ
Açmak için
Nişasta
Hazırlanışı
Malzemelerle sert bir hamur elde edelim.Hamuru yarım saat dinlendirelim.Dinlenen hamurdan cevizden büyük 25 tane beze elde edelim.
Beşer beşer aralarını nişastaladığımız bezeleri tatlı tabağı ebatında üst üste gelecek şekilde açalım.Merdane ile beş mezeyi açarak büyütelim.
Sonra tek tek  hamurları birbirinden ayıralım.
Çok kolay şekilde ayrılacaktır.tek yufkalara bol ceviz serperek oklavaile rolu yapıp hafif şekilde büzerek fırıntepsisine alalım.bu işlem hamur bitene kadar uygulanır.
Üzerine erittiğimiz tereyağve sıvıyağ karışımını dökerek 175 derecede kızarana kadar pişirelim.Dört bardak şeker,üç bardak su ile hazırladığımız şerbeti ılnınca soğuyan büzme tatlımızın üzerine dökelim.

Büzme baklava tatlımız misafirlerimiz için hazırdır.
Afiyet Olsun


Kuru Büzme Tatlısı 'nada bakabilirsiniz

Devamını Oku »

27 Ağustos 2011 Cumartesi

Ekşimikli Biber Kızartması

Ekşimikli Biber Kızartması Malzemeleri
1/2 kilo dolmalık biber
250 gr ekşimik(lor)
2 domates
2 yumurta
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kırmızıbiber
tuz
sıvıyağ

Hazırlanışı
Dolmalık biberlerin içleri temizlenip yıkanır,süzülmeye bırakılır.
Cam kasede ekşimik,küp doğradığımız domates,tuz,karabiber,kırmızıbiber,yumurta karıştırılarak dolmalıkların içleri doldurulur.
Derin teflon tavaya biberler dik durucak şekilde dizilir
 Yarım su bardağı sıvıyağ eklenir.
 Kapağı kapatılan tava ara sıra kontürol edilerek her tarafı kızarıncaya kadar kızartılır.
Biberleri çevirmeye gerek kalmadan kendiliğinden her tarafı kızarıyo.
Soğuk veya ılık olarak servise sunulur.

Afiyet olsun
Devamını Oku »

24 Ağustos 2011 Çarşamba

Yoğurtlu Ekmek Aşı

Yoğurtlu Ekmek Aşı Malzemeleri
1 Bayat Ekmek (pide)
150gr Kıyma
2 Domates
2 Biber
2 Soğan
1 Fincan Sıvı Yağ
1 Yemek Kaşığı Biber Salçası
1 Çay Kaşığı Karabiber
1 Tatlı Kaşığı Kuru Nane
1 Tatlı Kaşığı Tuz
Yoğurt(Üzeri için)
Üzeri için sos
2 Yemek Kaşığı Tereyağ
1 Tatlı Kaşığı Nane
1 Tatlı Kaşığı Biber Salçası
Hazırlanışı
İnce doğradığımız soğanları yağda kavuralım.Kıymayı ilave edip kavurma işlemine devam edelim.(Kıyma kullanmadanda domatesi biberi bol kullanılarakta uygulanır)Sırasıyla biber,domates,salça ve baharatlarını ekliyerek kavuralım.Üzerine 1 bardak su ilave edip altını kapıyalım.Sonra küp şeklinde doğradığımız ekmekleri tencerenin içine atıp harcla harmanlıyalım.Kapağını kapatıp 15 dk demlendirelim.
Servis tabağına aldığımız aşın üzerine bol yoğurt dökelim.Bir tavada tereyağ,nane,salçayla sos yapıp üzerine gezdirelim.
Bu yemekle evdeki bayat ekmeklerimizi, pidelerimizi değerlendirmiş oluruz
Afiyet Olsun
Devamını Oku »

23 Ağustos 2011 Salı

Ekşili Patlıcan Yemeği

Ekşili Patlıcan Malzemeleri
1 kilo patlıcan
5 domates
1 soğan
1 baş sarımsak
½ fincan sirke
1 çay bardağı zeytinyağ
1 su bardağı su
Tuz
2 kesme şeker
Hazırlanışı
Patlıcanlar alaca soyulduktan sonra parmak kalınlığında dilimlenir,tuzlu suda bekletilir.
Acısı çıkan patlıcanlar sıkılarak süzülür.
Teflon tavada az sıvıyağda kızartılır.
Kızaran patlıcanlar cam tepsiye kat kar dizilir.

Ayrı tavada ince doğradığımız soğan sıvıyağda sarartılır.
Küp domatesler,şeker,ayıklayıp dövdüğümüz sarımsaklar,tuz eklenerek kavurma işlemi domatesler pişene kadar devam eder.
Pişen sosa yarım fincan sirke ilave edilerek karıştırılır.
Hazırlanan sos patlıcanların üzerine yayılır bir bardak su ilavesiyle 15 dk pişirilir.
Ilık veya soğuk olarak servise sunulur.
Afiyet Olsun
Devamını Oku »

19 Ağustos 2011 Cuma

Taze Fasulye Salatası


Taze Fasulye Salatası Malzemeleri
1/2 kilo taze fasulye
2 diş sarımsak
1 fincan zeytinyağ
1/2 fincan sirke
1 domates
tuz
Hazırlanışı
fasulyeler uzunlamasını bıçakla kesilerek bol suda haşlanır.Sarımsaklar tuzla dövülür.Soğuyan taze fasulyeler cam kaba alınır ezilen sarımsak ,zeytinyağ,sirke karıştırılarak üzerine dökür.Kaşıkla karıştırdığımız salata servis kabına alınır ve küp doğradımız domatesle süslediğimiz taze fasulya salatası servise hazırdır.Börülce saltasına alternatif bir salata .
Afiyet Olsun
Devamını Oku »

18 Ağustos 2011 Perşembe

Köfteli Kebap

Köfteli Kebap Malzemeleri
1 bayat pide
Yoğurt
Köfte İçin
250 gr Kıyma
1 soğan
Galeta unu
1 yumurta
Tuz
Karabiber
Kırmızıtozbiber
Sosu İçin
3 yemek kaşığı tereyağ
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
Kekik
Tuz
1.5 su bardağı su
Üzeri için
3 domates
5 yeşil biber
100 gr tereyağ
 Hazırlanışı

Bayat pideleri küp,küp doğrayalım.2 yemek kaşığı tereyağ ile toflon tavada pideleri kavuralım.Cam tepsiye alalım.Köfteleri yoğurup küçük misket büyüklüğünde toplar yapalım.Pidelerin üzerine yayalım.Fırının üst kısmında köfteler pembeleşene kadar pişirelim.
Ayrı bir fırın tepsisine halka doğradığımız domatesleri,bütün biberleri koyarak fırınlayalım.
Sosu için teflon tavada 3 kaşık tereyağ ile salçaları kavurup bir buçuk su bardağı et suyu veya su ile sulandırıp baharatlandıralım.
Fırından çıkardığımız köfteli pidelerin üzerine eşit miktarda sosumuzu gezdirelim.
Ilık ortamda tuttuğumuz hafif tuzlu yoğurdu üzerine sos gibi gezdirelim.
Sonra fırınlanan domates ve biberleri üzerine koyalım.
100 gr tereyağını tavada kızdırıp son olarak kebabımızın üzerine gezdirerek süsleyelim.

İster porsiyonluk tabaklarda ister büyük bir cam tepside sıcak sıcak servise sunalım.

AFİYET OLSUN
Devamını Oku »

17 Ağustos 2011 Çarşamba

Fırında Tereyağlı Levrek

Fırında Tereyağlı Levrek Malzemeleri
5 adet levrek balığı
2 domates
5 biber
300 gr mantar
2 patates
Tuz
Karabiber
Kekik
150 gr tereyağ
1 kase küp doğranmış kaşar
Hazırlanışı
Balıklar temizlenip yıkanır ve süzülmeye bırakılır.Mantarların sapları çıkarılır.Domatesler,patatesler,biberler iri iri doğranır.Fırın tepsisine tuzladığımız balıklar dizilir.Balıkların karınlarına küp doğradığımız tereyağlar konulur.Mantarların ters şekilde balıkların yanına dizilir ve küp tereyağ ortalarına eklenir,Domatesler,biberler,patateslerde fırına dizilir.Tuz,kekik,karabiber ve kalan tereyağ ilave ederek kızgınfırnda pişmeye bırakılır. pişmeye yakın mantarların içlerine küp doğradığımız kaşarları koyup tekrar erimesi için fırınlıyoruz.Sıcak sıcak servise sunalım.
Afiyet Olsun
Devamını Oku »

16 Ağustos 2011 Salı

Dolmalık Tarifi

Dolmalık Malzemeleri
1 dolmalık (pide)
1 su bardağı süt
Kaşar peyniri
50 gr tereyağ
Hazırlanışı
Dolmalıklar enli enli doğranır.
İçleri bıçakla kesilir ve dolmalıkların boyları ebatınca kestiğimiz kaşar peynirleri içlerine doldurulur.
Teflon tavada tereyağ eritilir
Derin kaseye süt alınır,dolmalıklar önce süte bulanır sonra teflon tavaya dizilir kapağı kapatılır.
Dolmalıklar yumuşayana kadar teflon tavada tutulur.
Bu tarif daha hafif diğer  pideyle yayınladığım yumurtalı tarife( tık tık )göre ama onun yeride başka.
Yorumlardan anlaşıldığı gibi dolmalık Kocaeline has bir pideymiş arkadaşlar.
Ramazan aylarında fırınlarda satılıyor.
Sahurda hafif ve lezzetli oluyor.

Afiyet Olsun 
Devamını Oku »

15 Ağustos 2011 Pazartesi

Ballı Lokma Tatlı

Lokma,un, maya, tuz ve şekerle hazırlanan hamurun, sıvı yağda kızartılmasıyla hazırlanan, şerbetle tatlandırılarak servis yapılan bir Türk tatlısıdır. Türkiye'deki bazı yörelerde şerbet dökülerek tatlı olarak yenilmesine rağmen, bazı yörelerde pişi gibi şerbetsiz peynir ile yenilmektedir.


Ballı Lokma Tatlısı Malzemeleri
2 su bardağı ılık su
1 yemek kaşığı kuru maya
2 yemek kaşığı şeker
½ fincan sirke
2 yemek kaşığı erimiş tereyağ
Un
Şerbet İçin
3 su bardağı şeker
2 su bardağı su
½ limon
Hazırlanışı
Tencerede şekerle suyu kaynatarak şerbet elde edelim.Yarım limon ilavesiyle soğumaya bırakalım.
Cam kaseye suyumuzu alıp mayayı eritelim.Tüm malzemeleri ekleyerek boza kıvamında hamur elde edelim .Daha sonra az,az un ilave ederek bozadan biraz daha kıvamlı bir hamur olması için kıvamını ayarlayalım.Hamur iki misli olunca Kızdırdığımız derin tenceredeki bol sıvıyağda kızartmaya başlayalım.Kızartma işlemi avucumuzda sıktığımız hamurdan  tatlı kaşığı ile alarak kızgın yağa atalım.Bu işlem hamur bitene kadar uygulayalım.
Kızarttığımız hamurları soğuk şerbete atalım.ister sıcak ister soğuk tatlılarımız servise hazırdır.(Bu ölçü 10 kişilik misafir içindir.)
Afiyet Olsun
Devamını Oku »

14 Ağustos 2011 Pazar

Dolmalık Tarifi

Dolmalık Malzemeleri
1 dolmalık Ekmek
250 gr peynir(lor veya ekşimik )
5 dal maydanoz
3 yumurta
1 çay bardağı sıvıyağ
tuz
Dolmalık ramazan ayında fırıncıların çıkardığı bir çeşit pide simit gibi ama biraz büyük ve susamsız beyaz ekmek.
Hazırlanışı
Peyniri rendeleyip ince doğranan maydanozlarla karıştıralım.Dolmalıkları  enli keselim.Böldüğümüz dolmalıkları tamamen koparmadan bıçakla keselim.İçlerine peynir doldurup bir kapta çırptığımız yumurtalara bulayıp kızgın yağda iki tarafınıda kızartalım.Sıcak sıcak sahur kahvaltımızda ikram edelim.(Bu dolmalıkları pideyle yaptım değerlendirmek için )
Fırınlarda satılan dolmalıklarla yaptığım asıl dolmalık tarifine buradan ulaşabilirsiniz.
Afiyet Olsun
Devamını Oku »

12 Ağustos 2011 Cuma

İmam Bayıldı Yemeği

İmam Bayıldı Malzemeleri
5 tane patlıcan
3 tane iri boy soğan
2 baş sarımsak
2 domates
1 sivri biber
1 çay kaşığı karabiber
2 kesme şeker
Tuz
1 çay bardağı zeytinyağı
Hazırlanışı
Patlıcanlar alaca soyulup yarım çay bardağı zeytinyağ ile kızartılır.
Yarım çay bardağı zeytinyağ ve şeker tavaya alınır.Piyaz doğranan soğanlar ve ayıklanan sarımsaklarla kısık ateşte karıştırılarak uzun süre  kavrulur.Küp doğranan domates,sivri biber ve karabiber,tuz katılarak kavurma işlemi devam edilir.Domatesler suyunu çekince ateşten alınır.
Karnıyarık gibi içlerini açtığımız kızarmış patlıcanlara harç eşit miktarda doldurulur.Bir bardak su ilave ederek kısık ateşte on dakika pişirilir.On beş dakikada fırında pişirilir.soğuk veya ılık olarak servis yapılır.
Afiyet Olsun
Devamını Oku »

10 Ağustos 2011 Çarşamba

Haşlama Yemeği

Haşlama Malzemeleri
Etli kemik
2 soğan
2 havuç
2 patates
Tuz karabiber
Et suyu
Hazırlanışı
Önce etli kemiği düdüklüde haşlıyalım.Etleri kemikten ayıralım iri iri doğrayalım.Tencereye sırasıyla piyaz doğradığımız soğan ,küp şeklinde doğradığımız havuç ve patatesleri koyup malzemelerin üzerini geçecek kadar et suyu, tuz ,karabiber ve etlerimizi ilave edip 10 dk hızlı ateşte, 40 dk kısık ateşte pişirelim. Pişen haşlamamızı limon ve karabiber eşliğinde servise sunalım.
Afiyet Olsun
Devamını Oku »

9 Ağustos 2011 Salı

Patlıcanlı Baklava Böreği

 Patlıcanlı Baklava Böreği Malzemeleri
1 çay bardağı süt
1çay bardağı sıvıyağ
1 yumurta
1 paket kabartma tozu
tuz
Un
nişasta
 
İç Malzemeleri
5 tane patlıcan
1/2 fincan sıvıyağ
2 biber
2 soğan
2 domates
Tuz
Karabiber
Pulbiber
Üzeri İçin
250 gr tereyağ
Hazırlanışı
Küp şeklinde doğradığımız patlıcanları,ince doğradığımız yeşil biber,soğan,domates tavada sıvıyağla kavrulur ve baharatlar eklenerek tatlandırılır.soğuması için kenarda bekletilir.
Süt,sıvıyağ,yumurta,kabartma tozu ve unla hamur tutulur.Hamurdan 24 pazı çıkıyor.12 altı için,12 pazı üstü için,aralarına nişasta serperek tabak büyüklüğünde üst üste açılır.Tepsiye göre merdaneyle büyütülür.12 pazı açılıp tepsiye alınır arasına patlıcanlı harç eşit miktarda serilir ve üzerine tekrar 12 pazı örtülüp şekilli kesilir.Tavada erittiğimiz yağ üstüne gezdirilir180 derecede kızarana kadar pişirilir.Aynı baklava yapar gibi bu böreğin malzemeleri,yapılışı içini isteğiniz gibi uygulayabilirsiniz çok nefis kıyır,kıyır bir börek.
Afiyet olsun
Devamını Oku »

8 Ağustos 2011 Pazartesi

Şaklak,Yassı Kadayıf,Taş Kadayıf

Bu tatlı ramazan ayında yufkacılarda satılıyor.Bizede kızartıp şerbetlemesi düşüyor.Şaklak diye biliyoruz ama yöreye göre  isimlerde değişiyor sanırım.
Şaklak Malzemeleri
15 tane şaklak (yassı kadayıf)
 2 tane Yumurta 
 1 su bardağı Ceviz içi (dövülmüş)
 Sıvıyağ kızartmak için
Şerbet
3 su bardağı şeker
2.5 su bardağı su
3 damla limon suyu
Hazırlanışı
  Şaklak kadayıfların sertleşmiş kenarları bıçakla incecik kesilir. Yumurtalar bir kapta beyazlaşıncaya kadar çırpılır.Yağ bir tavada kızdırılır, kadayıflar yumurtaya batırılır ve her iki tarafı kızgın yağda kızartılır.
 Şeker su ile karıştırılıp 10-15 dakika kaynatılır, limon suyu konur. Kadayıflar önceden hazırlanmış sıcak şerbete atılır. Şerbeti içen ve soğuyan kadayıflar servis tabağına alınır, üzerine dövülmüş ceviz serpilerek servise sunulur.Dondurma eşliğinde yemesi bi başka oluyor tavsiye ederim.
Afiyet Olsun
Devamını Oku »

7 Ağustos 2011 Pazar

Sodalı Paket Böreği,Sahur Sofrası

Sodalı Paket Böreği Malzemeleri
3 yufka
200 gr tereyağ
1 şişe soda
½ fincan sirke
1 yumurta sarısı
İçi İçin
200 gr peynir
½ demet maydanoz
1 yumurta akı
Çörekotu
Hazırlanışı
Bir kapta sirkeyi ve sodayı karıştıralım.Bir yufkayı serip üzerine karışımı ve yağı fırça yardımıyla sürelim.Diğer yufkaların üstüne de aynı işlemi uygulayarak üst üste serin.Bir kapta ezilmiş peynir,kıyılmış maydanoz,yumurta akını karıştıralım.Yufkanın heryerine gelecek şekilde harcı serelim.Sonra rulo şeklinde saralım.bu yufkadan iki rulo çıkıyor.Her iki ucundanda sarılan rulolar yan yan kesilerek yağlanmış tepsiye dizilir.üzerlerine yumurta sarısı,çörekotu eklenerek kızgın fırında kızarana kadar pişirilir.
Afiyet Olsun
 Sahur Sofrası 
 
Devamını Oku »

5 Ağustos 2011 Cuma

Mercimekli Pirinç Çorbası,Kıymalı Kabak Biber Dolması

Mercimekli Pirinç Çorbası Malzemeleri
1 çay bardağı kırmızı mercimek
1 fincan pirinç
3 domates
2 yemek kaşığı tereyağ
2 yemek kaşığı sıvıyağ
Maydanoz
Tuz
Karabiber
Pulbiber
6 bardak et suyu
Hazırlanışı
Domatesler robottan geçirilir.Tencereye aldığımız püre domates sıvıyağda kavrulur.Kavrulan domateslere et suyu ilave edilir.Tuz ve baharatları eklenerek kaynatılır.Kaynayan  çorbaya mercimek,pirinç katılır.Kısık ateşte pişene kadar kaynatılır.pişen çorbaya tereyağ eritilip üzerine gezdirilir.İnce kıyılmış maydanozla servise sunulur.Pişen çorbaya limon sıkılarak sıcak,sıcak afiyetle içilir.
Afiyet Olsun
Kıymalı Kabak Biber Dolması Malzemeleri
1/2 kilo dolma biber
3 orta boy kabak
350 gr koyun kıyması
2 soğan
1.5 çay bardağı pirinç
½ demet maydanoz
1 yemek kaşığı salça
2 domates
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
1 fincan sıvıyağ
1.5 su bardağı su
Hazırlanışı
Cam kaba önce kıymayı alalım üzerine sırasıyla pirinç,ince doğranmış soğan ve ince kıyılmış maydanoz,salça,sıvıyağ ,domates,baharatlar ilave edilerek karıştırılarak iç hazırlanır. Dolmalık biberlerin içleri temizlenerek iç harçla doldurup, domatesten kestiğimiz parçalar ile ağzını kapatalım.Tencerenin yarısına dizelim.Kabakları temizleyip içlerini oyalım ve dış kısmını bıçakla  çizgiler yapalım iç harçtan dolduralım,biberlerin yanına dizelim.Üzerine suyunu ekleyip birazda sıvıyağ katarak kısık ateşte pişirelim.sıcak sıcak dolmalarımızı servise sunalım
Afiyet Olsun
Devamını Oku »

4 Ağustos 2011 Perşembe

Güveçte Kıymalı Türlü,Bulgur Pilavı,Cacık

Güveçte Kıymalı Türlü Malzemeleri
3 domates
2 patlıcan
2 biber
2 patates
2 kabak
2 soğan
1 baş sarımsak
1 kase bamya
1 kase taze fasulye
300 gr koyun kıyması
1fincan sıvıyağ
Tuz karabiber
2 kesme şeker
1 yemek kaşığı acıbiber salçası
Hazırlanışı
Güveç tencerede yağla birlikte ince doğranan soğan ve kıyma kavrulur.Salça ilave edilir.Kavrulan karışıma sırasıyla soyulmuş sarımsak, fasulye,bamya,patlıcan,kabak,patates,biber
küp,küp doğranarak konulur.Üstüne küp doğranmış domatesler,tuz,karabiber,şeker ilave edilerek kısık ateşte kendi suyuyla ağzı folyo ile sıkı kapatılarak pişirilir.
Afiyet olsun


Bulgur Pilavı Malzemeleri
2 su bardağı bulgur
2 soğan
3 yemek kaşığı tereyağ
1 fincan sıvıyağ
3 yeşil biber
3 domates
1 tatlı kaşığı biber salçası
Tuz
Kırmızı pul biber
2 küp şeker
3 su bardağı su
Hazırlanışı
Yağlar teflon tencereye alınıp içine ince doğradığımız soğanlar katılarak kısık ateşte sarartılır.İnce doğranan biber,domates sararan soğanlara eklenerek  kavurmaya devam edilir.Sonra biber salçası,tuz,şeker eklenerek karıştırılır ve bulgur kavrulan içe katılır, suyunu ekleyerek kısık ateşte pişirelim.piştikten sonra yarım saat demlenen pilav servise hazırdır.
Afiyet Olsun
Cacık Malzemeleri
250 gr yoğurt
1 diş sarımsak
3 yemek kaşı zeytinyağ
1 çay bardağı su
2 salatalık
Tuz
Nane
Hazırlanışı
Yoğurt derin cam kaba alınır ve suyla çırpılır.İçine incecik doğranmış salatalık(rendelene bilinir),Rendelenmiş sarımsak,bi tutam nane,tuz, zeytinyağ eklenerek çırpılır.servis kaselerine alınan cacık içine buz parçacıkları ile servise sunulur
Afiyet Olsun
Devamını Oku »

3 Ağustos 2011 Çarşamba

Fırında Beşamel Soslu Makarna

Fırında Beşamel Soslu Makarna Malzemeleri
1 paket fırın makarna
1 su bardağı süt
3 yumurta
200 gr yağlı peynir
½ demet maydanoz
Tuz
Beşamel Sos İçin
1 su bardağı süt
2 yemek kaşığı tereyağ
2 yemek kaşığı un
200 gr kaşar peyniri
Tuz

Hazırlanışı
Makarna haşlanır ,süzülür.Cam kapta bir su bardağı süt,üç yumurta,tuz,sıvıyağ çırpılır haşlanan makarnalarla karıştırılır.Soslu makarnanın yarısı cam tepsiye döşenir,arasına peynir,ince kıyılmış maydanoz serpilir.Üzerine tekrar kalan makarna döşenir.
Tavada tereyağ,un ile kavrulur.Süt yavaş,yavaş eklenerek karıştırılır kıvamı koyu olursa süt eklenir.Rendelenmiş kaşar ve tuz eklenerek sos pişirilir.Makarnanın üstü örtülecek şekilde beşamel sosla kaplanır.Kızgın fırında kızarana kadar pişirilir.sıcak sıcak servise hazırdır.
Sahur sofrası içinde güzel bir alternatif.
Afiyet Olsun
Devamını Oku »

2 Ağustos 2011 Salı

Gül Böreği

Gül Böreği Malzemeleri  
 1kilo böreklik yufka
1su bardağı sıvı yağ
1su bardağı su,
Tuz
Üstü İçin
1 yumurta sarısı
1 tatlı kaşığı sıvıyağ
   İç harcı için
250 gr kıyma
2 soğan
Tuz
Karabiber
Pulbiber
Hazırlanışı
Kıyma ve soğan sıvıyağda  kavurulup baharatlanarak iç harç hazırlanır.
Cam kapta suyla yağ karıştırılır.Açtığımız yufkalar artı şeklinde kesilir.Dört parçaya bölünen yufkaya su yağ karışımı serpilir,geniş kısımlara iç harç konulur  rulo yapılan yufka sarılarak gül şekli verilir.Yağlanmış tepsiye  dizilir üzerine yumurta ve yağ çırpılıp sürülerek 175 derece fırında pişirilir
Afiyet Olsun
Devamını Oku »

1 Ağustos 2011 Pazartesi

Osmanlı Tatlısı

Ramazanda misafirlerinize ikram edebileceğiniz güzel bir tatlı tavsiye ederim
Osmanlı Hurması Malzemeleri
1 yumurta
3 su bardağı un
Yarım limon suyu
1 paket kabartma tozu
1 çorba kaşığı sirke
1 çay bardağı sıvıyağ
150 gr tereyağ
Şerbet
3 su bardağı şeker
2.5 su bardağı su
3 damla limon suyu
Hazırlanışı
Un tereyağ ve sıvıyağ ile iyicene yoğurulur.Bu işlem bitince limon suyu,sirke,kabartma tozu konup iyice yoğurulur.Hamur cıvık olursa un ilave edilir.Hamurdan, cevizden büyük parçalar alınıp rendenin üstünde bastırıp sonra rulo haline getirilir.Yağlanmış tepsiye dizilip kızgın fırında kızarıncaya kadar pişirilir.Fırından çıkar çıkmaz ılık şerbet dökülür.
Afiyet Olsun
Devamını Oku »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...