19 Şubat 2013 Salı

17 Şubat 2013 Pazar

Üç Renkli Börek

Üç Renkli Börek Malzemeleri
3 tane yufka
1 su bardağı süt
1/2 su bardağı yoğurt
Sıvıyağ 

Ispanaklı iç malzemeler
1/2 kilo ıspanak
 1 soğan
Tuz
Karabiber
Kırmızı pulbiber
2 yemek kaşığı dolusu tereyağ
Hazırlanışı
Ispanaklar bol suyla temizlenir.
Temizlenen ıspanaklar bıçakla kesilir.
Soğan ince doğaranır.
Tavaya alınan tereyağda soğanlarla ıspanak sotelenir.
Baharatlanan ıspanaklı iç ocaktan alınarak soğumaya bırakılır.
Havuçlu iç mazemeler
5 tane havuç
2 yemek kaşığı sıvıyağ
Tuz 
Hazırlanışı 
Rendelenen havuçlar teflon tavada sıvıyağ ile sotelenir.
Soğumaya bırakılır. 
Kıymalı iç malzemeler
300 gr kıyma
1 soğan
Tuz
Karabiber
Hazırlanışı
2 yemek kaşığı sıvıyağ
Hazırlanışı
Küp küp doğranan soğanlar teflon tavada sıvıyağ ile kavrulur.
Kıyma eklenerek kavurma işlemi devam eder.
Baharatları eklenen kıymalı iç ocaktan alınır. 
Hazırlanışı 
İlk yufka tezgaha serilir.
Yufkanın üzerine sıvıyağ ,yoğurt,süt karışımından iki üç kaşık yufkanın üzerine gezdirilir.
Üç yufkayada aynı işlem yapılır.
Sırasıyla ilk yufkaya ıspanaklı iç her yerine gelicek şekilde yufkaya döşenir.
İkinci yufka ıspanağın üzerine serilerek,havuç eklenir. 
Son yufkada havuçun üzerine gelicek şekilde serilir ve kıymalı iç döşenerek üç katlı yufka rulo olarak sarılır.
Bir parmak kalınlığında kesilen üç renk börek çörek otu serpilere fırın tepsisine dizilir.
 Fırnda pişmeye bırakılır.
Pişen börek yumuşaması için üzeri örtülerek ılık fırnda bekletilir.
Sıcak sıcak servise sunulur.

Afiyet Olsun
Devamını Oku »

15 Şubat 2013 Cuma

Kumpir Tarifi

Kumpir Malzemeleri
Kumpirlik 8 tane Patates
150gr tereyağ(yumuşak kıvamda)
300gr kaşar peyniri(rendelenmiş)
Tuz
3 su bardağı Garnitür(bezelye,havuç,kornişon turşu)
Ketçap
Mayonez
Hazırlanışı
Patatesler sert fırça yardımıyla fırçalnarak yıkanır.
Bol suda patatesler haşlanır( kabuklarının çatlamaması için haşlama süresine dikkat edelim fırınlanırken tam pişiyor)
Orta haşlanan patatesler yağlı kağıt serilen fırın tepsisine sıralanır.
Kızgın fırnda kabukları kavrulana kadar patatesler pişirilir.
Önce patateslerin üst kısmı kapak gibi tam koparmadan kesilir.
Çatal yardımıyla patateslerin içinleri püre haline getirilir.

Bir kaşık tereyağ,tuz eklenerek çatalla ezilmeye devam edilir.
Rendelenmiş kaşardan bir miktar eklenerek çatalla karıştırılır
Bu işlemler patatesler sıcakken yapılması önemli iç malzemeler eriyerek patatesle karışması için.
Son olarak mayonezle karıştırılmış garnitür bir miktar kumpirin üzerine konulur.
Ketçapla süslenen kumpir dumanı üzerinde ikram edilir.
Arzuya ve olanaklara bağlı iç malzeme zenginleşebilir(kısır,mantar,zeytin,ezme çeşitleriyle,et ürünleriyle)
Afiyet Olsun
Devamını Oku »

10 Şubat 2013 Pazar

Çay Saati Menüsü

Çay Saati Menüsü
Turşu Kavurması
Turşu
Resimlerini çekmeyi unuttuğum tatlılar;
Elmalı Kurabiye
Büzme Tatlısı 
Afiyet Olsun
Devamını Oku »

9 Şubat 2013 Cumartesi

Mantarlı Patates Püresi Tarifi

Mantarlı Patates Püresi Malzemeleri
Patates Püresi İçin
1 kilo patates
100 gr tereyağ
Tuz
1 çay kaşığı Karabiber
1 çay kaşığı Kırmızı Pulbiber
1 çay kaşığı KuruNane
Mantarlı Sos İçin
Yarım kilo mantar
Yarım fincan sıvıyağ
3 yeşil biber
2 domates
1 soğan
Tuz
Karabiber
Üzeri İçin
150 gr rendelenmiş kaşar
Hazırlanışı
Patateslerin kabukları suyulur ve bol suda yumuşayana kadar haşlanır.
Haşlanan patatesler püre aparatı ile ezilir .
Tereyağ,tuz,baharatlar püreye eklenerek püre servis kabına döşenir.
Mantar,yeşil biber temizlenerek incecik bıçak yardımıyla doğranır.
Soğan,domates küp küp  doğranır.
Teflon tavaya yarım fincan sıvıyağ alınır.
Orta ateşte soğan pembeleşinceye kadar kavrulur.
Domates,biber eklenerek kavrulmaya devam edilir.
Son olarak mantar eklenir.
Mantar suyunu çekene kadar kavurma işlemi devam eder.
Baharatlar eklenerek mantarlı sos ocaktan alınır.
Hazırlanan patates püresinin üzerine mantarlı sos eşit olarak yayılır.
Servise yakın rendelenen kaşar mantarın üzerine döşenir ve kaşar eriyene kadar fırnlanır. 
Kaşar eriyince mantarlı patates püresi sıcak sıcak ikram edilir.

Afiyet Olsun
Devamını Oku »

6 Şubat 2013 Çarşamba

Künefe Tarifi (Ev Usulü)

Künefe Malzemeleri
300 gr yaş kadayıf
200 gr tereyağ
250 gr tuzsuz künefe peyniri
Şerbeti İçin
2 su bardağı şeker
1 su bardağı su
Hazırlanışı
Yaş kadayıf fırın tepsisinin içinde elle küçük küçük parçalanır.
Tereyağı tavada eritilir.
Parçalanan kadayıfların üzerine dökülür.
El yardımıyla tereyağ kadayıfın heryerine ulaşıcak şekilde bulanır.
Kızartılacak teflon tavaya  tereyağ sürülür.
Kadayıfın yarısı incecik tabaka halinde teflon tavanın tabanına döşenir.
Künefe peyniri ince dilimlenerek kadayıfın arasına dizilir.
Kalan kadayıf peynirin üzerine incecik döşenir.
Hazırlanan künefenin üzerine bir ebat küçük boş tepsi ile bastırılarak biraz daha sıkışması sağlanır.
Ocak üstüne alınan künefe orta ateşte her iki tarafı kızartılır.
Bu arada şerbeti fazla ağdalaşmadan kaynatılır.
Pişen Künefenin üzerine sıcak sıcak dökülür.
Şerbetini çeken künefe kaymak veya antepfıstığı ile servise sunulur.
Bu malzemelerle orta boy tavada altı kişilik künefe çıkıyor.

 Afiyet Olsun
Devamını Oku »

Yaş Pasta Tarifleri

Devamını Oku »

4 Şubat 2013 Pazartesi

Yaprak Döner(Ev Usulü)

Yaprak Döner Malzemeleri
1kilo et
1 soğan
1/2 çay bardağı zeytinyağ
2 yemek kaşığı tereyağ
Tuz1 ekmek(fırnlanmış)
Salçalı Sos İçin
2 yemek kaşığı tereyağ
2 yemek kaşığı salça(domates+biber)
1 su bardağı su
tuz
Üzerine İçin
150 gr eritilmiş tereyağ
Yoğurt
Domates
Biber
Hazırlanışı

Bir bayat ekmek küp küp doğranır,kızgın fırında hafif pembeleşene kadar kızartılır.
Buzluktan çıkarılan et salınmadan keskin bıçak yardımıyla yaprak şeklinde kesilir.
Tavaya alınan yaprak etlere rendelenmiş soğan ,sıvıyağ,tereyağ,tuz eklenerek hızlı ateşte kavrulur.
Suyunu salıp tekrar çeken etlere karabiber,kimyon eklenerek sotelenir.
Hızlı pişen etler kurutulmadan ocaktan alınır.
Salçalı sos için tavaya tereyağ,salça karışımı alınarak kavrulur.
Kavrulan salçaya su,tuz,eklenerek kaynatılır.
Ayrıca tavada tereyağ eritilir.
Domates,biber közlenir.
Yoğurt hafif tuzla karıştırılır.
Son olarak tüm malzeme buluşur.
Önce fırınlanmış ekmekler servis tabağına bir miktar alınır.
Kıtır ekmekler salçalı sosla ıslatılır.
Üzerine yoğurt gezdirlir.
Yaprak döner yoğurdun üzerine serpilir.
Yaprak döner közlenmiş domates,biberle süslenir.
Son olarak kızdırılmış tereyağ ilave edilerek sıcak sıcak servise sunulur.

Afiyet Olsun
Devamını Oku »

29 Ocak 2013 Salı

Mısır Unlu Hamsi Tava

Mısır Unlu Hamsi Tava Malzemeleri 
Hamsi 
Mısır unu 
Tuz
Sıvıyağ 

Hazırlanışı
Temizlenen hamsiler mısır ununa bulanır.
Teflon tavada sıralanan hamsilere az sıvıyağ ekleyerek her iki yüzü kızartılır.
Salata eşliğinde hamsiler sıcak sıcak servise sunulur.


Afiyet Olsun
Devamını Oku »

24 Ocak 2013 Perşembe

Amonyaklı Pasta Tarifi 6 Katlı

Amonyaklı Pasta 6 Katlı Malzemeleri
3 yumurta
1.5 çay bardağı şeker
3 çorba kaşığı yoğurt
1 çorba kaşığı sıvıyağ
1 çorba kaşığı tereyağ
1 tatlı kaşığı amonyak(yarım fincan suda eritilir)
Un
Kreması İçin Malzemeler
2 kilo süt(1.5 su bardağı ayıralım)
4 yemek kaşığı nişasta
8 yemek kaşığı dolusu un
2.5 su bardağı şeker
2 paket vanilya
100 gr margarin
2 paket şanti
Süslemek için
Yarım fincan süt
160 gr bitter çikolata
Hazırlanışı
Cam kase içine aldığımız yumurta,yoğurt,sıvıyağ,eritilmiş tereyağ,amonyak(yarım kahve fincanı suda eritilmiş)   karıştırılır ve un eklenerek kulak memesi yumuşaklığından biraz daha sert bir hamur elde edilir.
Elde edilen pasta hamuru altı eşit parçaya ayrılır.
Altı eşit parçaya ayrılan bezeler merdane yardımıyla hafif un serpilerek pasta tepsisi büyüklüğünde açılır.
200 derecede önceden ısıtılmış fırında tek tek beşer dakika aralıklarla kontrollü şekilde pişirilir.
 
Pasta tabanları soğumaya bırakılır.
Kreması için geniş tencereye süt,nişasta,un,şeker ilave edilip çırpılır.
Orta ateşte muhallebi kıvamına gelene kadar pişirilir.
Muhallebi kıvamındaki kremaya margarin ve vanilya eklenerek ocaktan alınır.
Mikser yardımıyla aralıklarla çırpılarak,soğutulur.
İki kilo sütten ayırdığımız bir buçuk su bardağı sütle iki paket şanti çırpılır.
Soğuyan kremaya şanti eklenerek mikser yardımıyla çırpılır.
Pasta tepsisine ilk pasta tabanını alıp üzerine bol krema sürelim.
Tüm katları bu şekilde bol kremalıyarak hazırlayalım .
Kalan kremayı pastanın etrafına sürerek kremalama işlemini bitirelim.
Son olarak geniş cezvede yarım fincan süt ısıtılıp içinde160 gr bitter çikolata eritlir.
Eritilmiş çikolata pastanın tam ortasıntan dökülerek süslenir.
 Bir gün dinlenen altı katlı amonyaklı nefis pasta servise hazırdır.
Hem lezzetli hem çok bereketli pastayı denemenizi tavsiye ederim.

Devamını Oku »

17 Ocak 2013 Perşembe

Pazılı Peynirli Gözleme

Pazılı Peynirli Gözleme Malzemeleri
2su bardağı ılık su
1yemek kaşığı kuru maya
1atlı kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
Un
İç Malzeme
1demet pazı
1 soğan
Yarım çay bardağı sıvıyağ
tuz
karabiber
kırmızı biber
250gr peynir
Üzerine Sürmek İçin Tereyağ
 Hazırlanışı
Malzemelerle hazırlanan hamur ılık ortamda mayalanmaya bırakılır.
 Hamur mayalanırken iç malzeme hazırlanır.
Pazı yıkanıp ince doğranır.
Soğan ince doğaranıp sıvıyağda kavurulur.
Kavrulan soğanlara pazı eklenerek sotelenir.
Pazı suyunu çekene kadar kavurulur.
Kavurulan içe rendelenmiş peynir,tuz,kırmızıbiber,karabiber eklenerek karıştırılır.
Soğumaya bırakılır.
Mayalanan hamurdan limon büyüklüğünde parçalar alıp merdane yardımıyla tabak büyüklüğünde açtığımız hamurların içine hazırladığımız harçtan koyup D şeklinde şekillendirip yağsız tavada iki yüzünüde kızartalım.
Kızaran gözlemelere tereyağ sürüp tepsiye dizelim .
Sıcak servis yapalım.
Afiyet Olsun
Devamını Oku »

16 Ocak 2013 Çarşamba

Kahvaltı Sofrası(Pazılı Peynirli Gözleme)

Kahvaltı Sofrası
Pazılı Peynirli Gözleme
Patates,Biber Kızartması
Haşhaşlı Çörek,Çaylı kek,Nazlı
Kahvaltılık(zeytin,peynir,tereyağ,acılı sos,reçeller,salatalık,domates)

Pazılı Peynirli Gözleme Malzemeleri
2su bardağı ılık su
1yemek kaşığı kuru maya
1atlı kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
Un
İç Malzeme
1demet pazı
1 soğan
Yarım çay bardağı sıvıyağ
tuz
karabiber
kırmızı biber
250gr peynir
Üzerine Sürmek İçin Tereyağ
 Hazırlanışı
Malzemelerle hazırlanan hamur ılık ortamda mayalanmaya bırakılır.
 Hamur mayalanırken iç malzeme hazırlanır.
Pazı yıkanıp ince doğranır.
Soğan ince doğaranıp sıvıyağda kavurulur.
Kavrulan soğanlara pazı eklenerek sotelenir.
Pazı suyunu çekene kadar kavurulur.
Kavurulan içe rendelenmiş peynir,tuz,kırmızıbiber,karabiber eklenerek karıştırılır.
Soğumaya bırakılır.
Mayalanan hamurdan limon büyüklüğünde parçalar alıp merdane yardımıyla tabak büyüklüğünde açtığımız hamurların içine hazırladığımız harçtan koyup D şeklinde şekillendirip yağsız tavada iki yüzünüde kızartalım.
Kızaran gözlemelere tereyağ sürüp tepsiye dizelim .
Sıcak servis yapalım.
Afiyet Olsun
Devamını Oku »

7 Ocak 2013 Pazartesi

Yoğurtlu Erişte Salatası

Yoğurtlu Erişte Salatası
Erişte
Yoğurt
Mayonez
Kırmızı Biber(közlenmiş,şerit doğranmış)
Kornişon turşu(küp doğranmış)
Ceviz(iri dövülmüş)
Maydanoz(ince kıyılmış)

Hazırlanışı
 Erişte makarna gibi haşlanıp,süzülür.
Sıvıyağ ve tuzla karıştırılıp ılımaya bırakılır.
Camkasede yoğurt,mayonez,kırmızı biber,kornişon turşu,ceviz,maydanoz karıştırlı.
Haşlanan erişte yoğurtlu harçla  harmanlanarak servis kabına alınır.
Afiyet Olsun
Devamını Oku »

25 Aralık 2012 Salı

Keçi Boynuzu Kurabiyesi

Keçi Boynuzu Kurabiyesi Malzemeleri
125gr margarin
Yarım çay bardağı sıvıyağ
Yarım çay bardağı pudra şekeri
1 yumurta sarısı
1 çay bardağı keçi boynuzu unu1 çay bardağı nişasta
1 çay bardağı dövülmüş ceviz
1 çay kaşığı kabartmatozu
Un
Üzeri İçin
Susam
Yumurta akı
Hazırlanışı

Margarin tavada eritilir ve ılınınca tüm malzemelerle birlikte özlü yumuşak bir hamur elde edilir.
Keçi boynuzu kurabiyesi hamurundan fındıktan biraz büyük parçalar kopararak yuvarlaklar yapılır.
Bu kurabiyeler önce yumurta akına bulanır sonra hafif bastırarak susama bulanır.
Kurabiyeler yağlı kağıt serilen fırın tepsisine dizilir(45 tane çıkıyor).
170 derecede kızarana kadar pişirilir.
Rengi kakaolu gibi oluyor  dikkatli pişirmekte fayda var.
Nefis aroması olan ağızda dağılan keçi boynuzu kurabiyeleri servise hazır.
Tadı pastane kurabiyeleri gibi denemenizi tavsiye ederim.

Afiyet Olsun 
Devamını Oku »

12 Aralık 2012 Çarşamba

Kazandibi Tarifi

Kazandibi Malzemeleri
1 kilo süt
1.5 su bardağı şeker
2 yemek kaşığı nişasta
3 yemek kaşığı un
1 yumurta2 vanilya
Karemelize yapmak için
Toz şeker
Hazırlanışı

Bir kilo sütten,  bir su bardağı kadar sütü ayıralım.
Kalan sütle şekeri tencereye alıp şeker eriyine kadar orta ateşte bırakalım.
Ayırdığımız sütü derin kaseye alalım ve nişasta,un,yumurta,vanilya ekleyerek çırpalım.
Bu arada şekeri eriyen sütten soğuk süt kasesine bir kepçe alıp hızlıca çırpalım .
Hafif ılınan unlu süt karışımını şekerli süte hızlı hızlı çırparak ilave edelim.
Kaynama noktasında olan süt kısa sürede koyulaşacaktır.
Sürekli çırparak kazandibinin muhallebisini pişirelim.
Pişen muhallebiyi  çırparak ılıtalım.
(Çok koyulursa Bir su bardağı su ile kıvamı ayarlanır.)
Bu malzeme fırın tepsisi için.
Fırın tepsisine 6 yemek kaşığı toz şekeri döküp ocağın dört gözünüde ateşliyip şekeri karemelize edelim .Muhallebiyi incecik karemelize olan şekerin üzerine dökelim.
Soğuması ve rahat sarılması için  tepsinin dibini su ile soğutalım.
Rulo şeklini verdiğimiz kazandibi tatlısı servise hazırdır.
 Ben orta boy teflon tavada dört kişilik yaptım.
Teflon tavayı kısık ateşte ısıttım.
 İki yemek kaşığı toz şekeri biraz havadan ısınan tavanın her yerine gelicek şekilde döktüm.
Hızlı ateşte şeker karemelize olunca iki kepçe dolusu muhallebiyi üzerine gezdirdim.
Hemen ocaktan alıp soğuk su dolu büyük tepsinin içine sıcak tavayı koydum.
Su ılınınca soğuk suyla değiştirdim .
 Ilınınca resimde görüldüğü gibi rulo şeklini verdiğim kazandibi tadlımız servise hazır.

Afiyet Olsun
Devamını Oku »

27 Kasım 2012 Salı

Cevizli Kurabiye Tarifi

Cevizli Kurabiye Malzemeleri
125 gr tereyağ(oda sıcaklığında yumuşamış)
1/2 çay bardağı sıvıyağ
2 yumurtanın sarısı
2 çay bardağı pudra şekeri
1 kabartmatozu
1çay bardağı dolusu nişasta
2 çay bardağı kavurulmuş ceviz(iri dövülmüş)
1 çay bardağı kuru üzüm
Un
Hazırlanışı

Tüm malzemeler cam kaseye alınıp yoğurulur.
Kulak memesi kıvamında hamur elde edilir.
Hamur iki eşit parçaya ayrılır.
Tezgahta hamura elimizle rulo şekli verip çay bardağı yardımıyla kesilen cevizli kuebiyeler,yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine dizilir .
150derece fırında pembeleşene kadar pişirilir.
Ağızda eriyen nefis cevizli kurabiye gün ikramlıkları için denemek isteyene tavsiye edilir.

Afiyet Olsun
Devamını Oku »

22 Kasım 2012 Perşembe

Fıstıklı,Cevizli,Çikolatalı Kek

Fıstıklı,Cevizli,Çikolatalı Kek Malzemeleri
5 yumurta
2.5 su bardağı şeker
1.5 su bardağı sıvıyağ
1.5 su bardağı ılık su
1 fıske tuz2 paket kabartma tozu
2 paket vanilya
Un
İç malzemeler
1 çay bardağı  ince dövülmüş fıstık
1 çay bardağı ince dövülmüş ceviz
10 tane yaprak çikolata(kırılmış)
Hazırlanışı

Cam kasede beş yumurta şekerle birlikte mikser yardımıyla köpürene kadar çırpılır.
Tuz,sıvıyağ,su köpüren içe katılarak düşük devirde mikserle çırpma işlemine devam edilir.
Konturollü şekilde un eklenerek boza kıvamından biraz yoğun harç elde edilir.
Kabartmatozunu,vanilyayı  ekleyerek hızlı ayarda son olarak kek harcı çırpılır.
Sıvıyağla yağladığımız kek kalıbını unla mantolayalım.
Sonra kek harcından bir miktar kalıba dökelim ve fıstık,ceviz,çikolatadan göz kararı arasına serpiştirilir.
Kalan kek harcı tekrar bir miktar kalıba dökülür.
İç malzemeler araya serpiştirilerek kalan kek harcını tamamen kalıba aktararak 150 derecede fırında kabarıp kızarana kadar kek pişirilir.
Kek malzemeleri 20 dilimlik büyük boy kalıp için geçerli.
Fıstıklı,cevizli,çikolatalı kek servise hazırdır.

Afiyet Olsun
Devamını Oku »

9 Kasım 2012 Cuma

Gün İçin Alternatif Menü

Gün İçin Alternatif Menü 
Muzlu Çikolatalı Yaş Pasta
Kıymalı Su Böreği
Patlıcan Dolma Turşu


Afiyet Olsun
Devamını Oku »

8 Kasım 2012 Perşembe

Cıbılık(çıplak dolma),Şekerli Cevizli Katlama

Cıbılık (çıplak dolma)Malzemeleri
1 su bardağı ince bulgur
1 su bardağı kırık buğday(göce)
1 dolu yemek kaşığı tereyağ
 4 su bardağı su
Tuz
Karabiber
Un
Sosu İçin
Sarımsaklı Yoğurt
Kızdırılmış tereyağ,pulbiber
 Hazırlanışı
Kırık buğday,ince bulgur tuzlu tereyağlı suda haşlanır.
Suyunu çeken iç malzeme demlenmeye bırakılır.
Ilıyan harç yoğurulmaya başlanır ve un,tuz,karabiber ilave edilerek kıvamı tutturulur.
Fındıktan az büyük parçalar koparılarak elde oval şekil verilir.
Küçük küçük hazırlanan cıbılık kaynayan suda beş dakika haşlanır.
Ilınan cıbılık servis kaselerine alınıp sarımsaklı yoğurt ve pulbiberli tereyağ eşliğinde servise sunulur.
Gümüşhaneli komşumuzun ikramı çıplak dolma ismi ilginç, tadı leziz olduğu için paylaşmak istedim.

Afiyet Olsun

 Şekerli Cevizli Katlama
5 tane katlama
Dövülmüş Ceviz
Şeker
Kızartmak İçin
Sıvıyağ
Hazırlanışı
Yazın kışlık yufka yapılırken yufkalar zarf şeklinde katlanarak katlama adını alır.
Katlamalar su ile ıslatılarak sofra bezine sarılır,yumuşaması beklenir. 
 Teflon tavada az sıvıyağ ile katlamalar her iki tarafı kızartılır.
Kızaran katlamaların arasına şekerli ceviz serperek beş katı tamamlayalım.
İkiye kestiğimiz katlamaları sıcak sıcak servise sunalım.
Bu tarifte Gümüşhaneli komşumuzun  lezzet ötesi ikramı.
 Afiyet Olsun
Devamını Oku »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...