Lokma,un, maya, tuz ve şekerle hazırlanan hamurun, sıvı yağda kızartılmasıyla hazırlanan, şerbetle tatlandırılarak servis yapılan bir Türk tatlısıdır. Türkiye'deki bazı yörelerde şerbet dökülerek tatlı olarak yenilmesine rağmen, bazı yörelerde pişi gibi şerbetsiz peynir ile yenilmektedir.
Ballı Lokma Tatlısı Malzemeleri
1 yemek kaşığı kuru maya
2 yemek kaşığı şeker
½ fincan sirke
2 yemek kaşığı erimiş tereyağ
Un
Şerbet İçin
3 su bardağı şeker
2 su bardağı su
½ limon
Hazırlanışı
Tencerede şekerle suyu kaynatarak şerbet elde edelim.Yarım limon ilavesiyle soğumaya bırakalım.
Cam kaseye suyumuzu alıp mayayı eritelim.Tüm malzemeleri ekleyerek boza kıvamında hamur elde edelim .Daha sonra az,az un ilave ederek bozadan biraz daha kıvamlı bir hamur olması için kıvamını ayarlayalım.Hamur iki misli olunca Kızdırdığımız derin tenceredeki bol sıvıyağda kızartmaya başlayalım.Kızartma işlemi avucumuzda sıktığımız hamurdan tatlı kaşığı ile alarak kızgın yağa atalım.Bu işlem hamur bitene kadar uygulayalım.
Kızarttığımız hamurları soğuk şerbete atalım.ister sıcak ister soğuk tatlılarımız servise hazırdır.(Bu ölçü 10 kişilik misafir içindir.)
Afiyet Olsun
offfff canım harika olmuş.oruçlu oruçlu bakmakta hiç iyi değilmiş.ellerine sağlık canım.afiyet bal olsun.sevgiler.
YanıtlaSilElinize sağlık.Nefis bir tarif:)
YanıtlaSilaman aman nasıl güzel yuvalacık olmuşlar hepsi aynı şekil:)
YanıtlaSilellerine sağlık enfes görünüyor
bunu hamur sıkma poşetine koyup halka tatlı da yapabiliriz. off nasıl da canım çekti
YanıtlaSilgördüğüm en güzsel ev yapımı lokma çıtır çıtır ah nasılda yenir öyle yaa...rengide görüntüsüde harika...ellerinize sağlık..sevgiler
YanıtlaSiloooffff nasıl severim resmen ağzım sulandı ellerine sağlık of of olsa da yesem : )
YanıtlaSil