Ekmek Kadayıfı Tatlısı Malzemeleri
1 tane hazır ekmek kadayıfı
Şerbeti İçin
2 kilo şeker
1.5 lt su
Arası İçin
Kaymak
Hazırlanışı
Önce kuru olan ekmek kadayıfı ılık su ile ıslatılarak iki saat bekletilir.
Bu işlemle ekmek kadayıfının yumuşaması sağlanır.
Temiz bezle ekmek kadayıfı hafif hafif bastırılarak fazla suyu alınır.
Şerbeti için tencerede bir bardak toz şeker karamelize edilir.
Karemelize olan şekerin üzerine kalan şeker ve su eklenerek kaynamaya bırakılır.
Karamelize olan kısmı erimesi için ara sıra karıştırılır.
Kaynamaya başlayan şerbet ocaktan alınır.
Ekmek kadayıfı geniş fırın tepsisine yerleştirilir.
Ocağın üç gözü yakılarak ekmek kadayıfı tepsisi yanan ocak gözlerinin üzerine alınır. (ocak gözleri hızlı ateşte)
Kadayıfın tam ortası küçük artı şeklinde kesilir.
Kadayıfın heryerine gelişi güzel kürdanlar saplanır.
Sıcak şerbet kepçe kepçe kadayıfın üzerine dökülür.
Dökülen şerbet kaynamaya başlayınca kenarlardan kaşık yardımıyla sürekli ekmek kadayıfın üzerine gezdirilir.
Ara sıra tepsisinin yönü kendi etrafın da çevrilir.
Şerbet çekene kadar işlem devam eder.
Yaklaşık 45 dakika süren işlem bitince ekmek kadayıfı demlenmeye alınır.
Soğuyan ekmek kadayıfı talısı kaymak eşliğnide servise sunulur.
Bayram için değişik tatlı yapmak isteyenler için alternatif olur diye düşündüm.
Kaymak yerine dondurma eşliğinde servis yapılır.
Sıcak Bayram günlerinde misafirlerimizi serinleten tatlılar makbule geçer eminim ki.
Herkesin Ramazan Bayramı Mübarek Olsun İnşallah .
Afiyet Olsun
ellerine saglık.bayramın şimdiden kutlu olsun.
YanıtlaSilcok severım ama hıc denemedım artık denmem lazım elıne sağlık
YanıtlaSil