18 Haziran 2013 Salı

Talaş Böreği

Talaş Böreği Malzemeleri
1/2 lt süt
1 çay bardağı sıvıyağ
1 yumurta
2 yemek kaşığı kuru maya
1 tatlı kaşığı tuz
Hamur arası için
Sıvıyağ
Üzeri İçin 
Yumurta sarısı
Haşhaş Tohumu
Hazırlanışı
Bir çay bardağı süt cezvede ısıtılır.
Cam kasede kurumaya ılık sütle karıştırılarak beş dakika bekletilir.
Kalan süt,sıvıyağ,tuz,yumurta ve un eklenerek özellikle yumuşak hamur elde edilir.
Hamura mayalandırma işlemi yapılmaz.
Hamur on eşit bezeye ayrılır.
Her beze iki limon büyüklüğünde tutulur.
Beze merdane yardımıyla çay tepsisi büyüklüğünde açılır ve ikinci işlem olarak açılan hamurun heryerine sıvıyağ sürülür.
Avuç içiyle bastırarak bolca yağlanan hamur biraz daha büyütülür.
Beş beze bu işlemle tek tek açılarak üst üste konulur ve tekrar elle bastırılarak kaynaştırılan hamur kenarlarından çekiştirilerek inceltilir.
Açılan yağlı yufka ortadan ikiye bıçakla bölünür.
Sonra dört parmak genişliğinde uzun şeritler kesilir.
Yaklaşık yirmi tane börek çıkıyor.
Hazırladığımız kıymalı ,peynirli,mantarlı,patatesli tercihe kalmış iç malzemesinden uzun şeritlerin uç kısmına bir yemek kaşığı kadar koyup enli şekilde sararak ucunu bıçakla bir santim aralıkla altı şerit keserek kapatalım.
Fırın tepsisine dizilen talaş böreğinin üzerine yumurta sarısı ve haşhaş tohumu serperek 180 derecede kızarana kadar pişirilir.
Talaş böreği sıcak sıcak servise sunulur.
Afiyet Olsun

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...