29 Nisan 2011 Cuma

28 Nisan 2011 Perşembe

Sultaniye Yemeği

Sultaniye Yemeği Malzemeleri
½ kilo sultaniye
1 soğan
200 gr kuşbaşı kuzu eti
1 yemek kaşığı salça
1 fincan sıvıyağ
Tuz
Hazırlanışı
Sebzemizin kılçıkları taze fasulye gibi ayıklanır.Önce etler sıvıyağla tencerede yumuşayıncaya kadar kavrulur.İnce doğranan soğanlar ilave edilerek kavrulmaya devam eder.Kavrulan içe salça ve sultaniyeler katılıp karıştırılır.Tuz,bir kesme şeker,bir su bardağı su ilave edilerek kısık ateşte pişirilir.Pişen yemek taze sarımsakla servise sunulur
Afiyet Olsun
Devamını Oku »

27 Nisan 2011 Çarşamba

Sarıyer Böreği

Sarıyer Böreği Malzemeleri
2 yumurta (bir sarı üzerine)
2 yemek kaşığı tereyağ
1 su bardağı su
1 tatlı kaşığı tuz
Un
250 gr tereyağ(bezelere sürmek için)
İçi İçin
250 gr kıyma
1 soğan
1 yemek kaşığı çam fıstık
1 yemek kaşığı kuş üzüm
3 yemek kaşığı sıvıyağ
Tuz,karabiber
Hazırlanışı
Kıyma,ince doğranan soğan,fıstık ve üzüm sıvıyağda sırasıyla kavrulur,tuz ve baharat eklenerek soğutulur.
Malzemelerle yoğun bir  hamur elde edelim.Hamuru güzelce tezgahta 10 dk yoğuralım ve  bezelere ayıralım.Her bezeyi  pasta tabağı büyüklüğünde merdane yardımıyla açalım.Eritip soğutulan tereyağ( merhem) gibi açılan bezenin arasına sürülüp kare şeklinde kapatalım(bezelerin hepsine bu işlemi uygulayalım) Buzdolabında yarım saat bezeler bekletilir ve aynı işlem tekrarlanıp yarım saat daha bekletilir.Son olarak açılan bezeler iç malzeme konularak istenilen şekil verilir.üzerine yumurta sarısı ve susam eklenerek fırın tepsisine dizilir 170 derecede kızarana kadar pişirelim.Sıcak,sıcak servise sunulur.
Afiyet Olsun
Devamını Oku »

26 Nisan 2011 Salı

Yoğurt Tatlısı

Yoğurt Tatlısı Malzemeleri
2 yumurta
½ su bardağı şeker
½ su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı yoğurt
½ su bardağı irmik
1 paket kabartma tozu
1 limon kabuğu rendesi
½ limon suyu
Un
Şerbeti
2.5 su bardağı şeker
3 su bardağı su

Hazırlanışı
Yumurta,şeker mikserle çırpılıp sırasıyla yoğurt,irmik,sıvıyağ,limon suyu ve rendesi,un,kabartma tozu eklenerek çırpılır.yağlanan cam kalıba dökülür170 derecede kızarana kadar pişirilir.2.5 su bardağı şeker ile 3 su bardağı su kaynatılarak şerbet hazırlanır ve ılıtılır.yoğurt tatlısıda ılınınca şerbetlenir.
Afiyet Olsun
Devamını Oku »

25 Nisan 2011 Pazartesi

Cevizli Lokum

Cevizli Lokum Malzemeleri
2 su bardağı ılık su
1 çay bardağı sıvıyağ
1 yemek kaşığı maya
1 tatlı kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
Un
İçi İçin
1 su bardağı ceviz
1.5 su bardağı şeker
Açmak için sıvıyağ
Hazırlanışı
Maya,şeker ılık suda eritilir.Tuz,sıvıyağ ve un eklenerek yumuşak hamur elde edelim.Yarım saat sıcak ortamda mayalayalım.dövülmüş cevizle şekeri karıştıralım.Hamurdan yumruk büyüklüğünde bezeler koparıp tepsinin içinde 3 yemek kaşığı sıvıyağ ile elimizle yaydırarak incecik büyütelim cevizli harçtan 5 yemek kaşığı serpelim.Sonra rulo şeklinde sardığımız hamuru üçer parmak kalınlığında kesip yağladığımız tepsiye diklemesine dizelim.Bu işlemi tepsi dolana kadar uygulayalım.Üzerine 6 yemek kaşığı sıvıyağı elimizle yaydıralım,180 derecede kızarana kadar pişirelim.fırından çıkan lokumları temiz beze sarıp 15 dk dinlendirelim.
Afiyet Olsun
Devamını Oku »

24 Nisan 2011 Pazar

Kuru Patlıcanlı Karışık Dolma

Kuru Patlıcanlı Karışık Dolma Malzemeleri
15 kuru patlıcan
1 demet lahana(karışık beyaz,kara)
2 su bardağı pirinç
4 soğan
2 yemek kaşığı nar ekşisi(sumak)
1 çay kaşığı kişniş
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı nane
1 çay kaşığı kimyon
1 yemek kaşığı biber salçası
1 su bardağı sıvıyağ
3 su bardağı su
Tuz
Hazırlanışı
Kuru patlıcanlar akşamdan ıslanır.Ertesi gün önce patlıcanlar beş dakika kaynatılır.Sonra sırayla beyaz lahana,karalahana yaprakları haşlanarak sarılmaya hazır süzgeçte bekletilir
.Bu arada tencerede ince doğranan soğanları sıvıyağda sarartalım.Pirinçlerlede kavuralım ve baharatlarını,biber salçası ilave ederek yarım ölçü suyla demlendirelim.Yaprakları sararak tencerenin yarısına sıralayalım kuru patlıcanlarıda bir parmak eksik doldurup ağızlarını sıkıp tencereye  sıralayalım kalan suyu ekleyip  sıvıyağ gezdirdiğimiz dolmalarımızın üzerine tabak kapatarak 10 dk hızlı ateşte sonra kısık ateşte  pişirelim.Pişmesine yakın nar ekşisi veya sumak suyu katıp 10 dk sonra ocaktan alınır.
Afiyet Olsun
Devamını Oku »

23 Nisan 2011 Cumartesi

Kakaolu Rulo Pasta

Kakaolu Rulo Pasta Malzemeleri
5 yumurta
5 fincan şeker
5 fincan un
1 paket kabartma tozu
1 küçük paket kakao
Kreması İçin
1 kilo süt
12 yemek kaşığı şeker
6 yemek kaşığı un
2 paket kremşanti
Süs İnci çikolatalar
1 su bardağı şekerli süt
Hazırlanışı
Süt,un ve şeker tencereye alınıp çırpılarak pişirilir,Pişen krema derin çırpma kabına alınır ve ılınınca 2 paket kremşanti toz şeklinde içine katılıp çırpılır.Yoğunlaşan krema dolapta bekletilir.
Cam kapta yumurta ve şeker 5 dk mikserle çırpılır.Un,kabartma tozu,kakao ve (3yemek kaşığı su kakao sulandırmak için)katarak çırpmaya devam edelim.Yağlı kağıt serdiğimiz geniş fırın tepsisine çırptığımız harcı dökelim,ıspatula yardımıyla incecik yaydıralım.Önceden ısıtılmış 200 derecede 10 dk pişirelim.Fırından çıkınca kağıdı ile rulo yapalım ve tekrar açalım bir bardak şekerli sütle her yerini ıslayalım.Kremayla bulayıp rulo şeklini verelim.Pastanın üstünüde kremayla kaplayıp inci çikolatalarla süsleyelim.
Devamını Oku »

22 Nisan 2011 Cuma

Renkli Patates Salatası

Renkli Patates Salatası Malzemeleri
1 kilo patates
3 tane domates
1 kutu fresh mısır
½  küçük mor lahana
3 adet havuç
3 dal taze soğan
½ demet maydanoz
1 çay bardağı zeytinyağ
1 diş sarımsak
1 limon suyu
Tuz
Hazırlanışı
Patatesler bol suda haşlanır.Haşlanan patateslerin içine rende sarımsak,tuz,sıvıyağ,limon suyu ilave edip ezerek püre haline getirelim püreyi üç kaba ayıralım.Bir kaptaki püreyle mısırları karıştıralım.bir kaptaki püreyle ince doğranan maydanoz,taze soğanla karıştıralım.Bir kaptaki püreylede rendelenen mor lahana ve havuçları karıştıralım.Kek kalıbının dibine küp doğranan domatesler üzerine mısırlı püre,üzerine taze soğan,maydanozlu püre,üzerine havuçlu,mor lahanalı püre konularak sıkıştırıp servis zamanı kalıp tan çıkararak servis kabına alınıp servise sunulur.
Afiyet Olsun
Devamını Oku »

21 Nisan 2011 Perşembe

Tahinli Kurabiye

Tahinli Kurabiye Malzemeleri
1 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı tahin
1 su bardağı pudra şekeri
1 su bardağı dövülmüş ceviz
1 paket kabartma tozu
4.5 su bardağı un

Hazırlanışı
Tüm malzemeler cam kapta karıştırılarak hamur elde edilir.Hamur ikiye bölünüp pasta tabağı büyüklüğünde merdane yardımıyla açılır.Su bardağı ile kesilen kurabiyeleri fırın tepsisine dizip 180 derecede pişirelim. Soğuyunca servise sunulur.
Afiyet Olsun

Devamını Oku »

20 Nisan 2011 Çarşamba

Açma

Açma Malzemeleri
1 su bardağı süt
1 su bardağı sıvıyağ
2 yumurtanın akı(sarıları üstüne)
1 su bardağı ılık su
2 yemek kaşığı maya
1 çay bardağı şeker
1 yemek kaşığı tuz
1 yemek kaşığı mahlep
Un
Susam üzeri için
Hazırlanışı
Ilık su ,maya,şeker cam bir kapta eritilir.
Maya kabarınca içine süt,yumurta akı,sıvıyağ,mahlep,tuz ve un katılarak yumuşak hamur elde edilir.
Hamur iki misli olana kadar mayalanması beklenir.
Mayalanan hamurdan ceviz büyüklüğünde bezeler yapılır.
Sonra bezeler elde uzatılarak iki beze birleştirilip açma şekli verilir.
Yağlanan tepsiye dizip üzerlerine yumurta sarısı ,susam serpilip 20 dk tepsi mayası beklenir.
180 derecede pişirilir.
Afiyet Olsun!...
Devamını Oku »

19 Nisan 2011 Salı

Semizotlu Makarna Salatası

Semizotlu Makarna Salatası Malzemeleri
½ paket makarna
1 demet semizotu
3 kırmızı biber
1 su bardağı garnitür
1 kutu fresh mısır
½ demet dereotu
300 gr yoğurt
100 gr mayonez
1 diş sarımsak
1 fincan sıvıyağ
Tuz
Hazırlanışı
Makarnalar haşlanıp süzülür,cam kaba alınır sıvıyağ eklenerek karıştırılır.Semizotları yıkanır,yaprakları elle koparılıp makarnaya katılır,Dereotları yıkanıp elle koparılarak makarnaya katılır,Sarımsaklı yoğurt mayonez,garnitür,ince küp doğranan kırmızıbiber,mısır,tuz karıştırılarak servis kabına alınır kırmızı pulbiberle süslenerek ikram edilir.
Afiyet Olsun
Devamını Oku »

18 Nisan 2011 Pazartesi

Et Sote,Havuçlu Bezelyeli Pilav,Mayonezli salata

Et Sote Malzemeleri
300 gr et
1 yeşil biber
1 kırmızı biber
1 soğan
2 domates
100 gr tereyağ
1 çay kaşığı kekik
1 çay kaşığı karabiber
Tuz
Hazırlanışı
Et önce buzlukda dondurulur ve ince döner gibi kesilir.Teflon tavada ince doğranan soğan, kesilen etler tereyağ ile hızlı ateşte pişene kadar kavrulur.İnce doğranan yeşil,kırmızı biber domates ve baharatlar eklenerek 5 dk soteleyip ocaktan alınır.Hazır olan et sote sıcak sıcak servise sunulur.
Afiyet Olsun

Havuçlu Bezelyeli Pilav Malzemeleri
2 su bardağı pirinç
2 yemek kaşığı tereyağ
½ fincan sıvıyağ
3 su bardağı su
1 kase haşlanmış havuç,bezelye
Tuz
Hazırlanışı
Teflon tencerede sıvıyağ,tereyağ karışımı kızdırılıp pirinçler şeffaf hale gelene kadar kavrulur.Kavrulan pirinçlere su,haşlanmış bezelye,havuç ve tuz ilave edilerek kısık ateşte pişirilir.10 dk kapak açılmadan demlenmeye bırakılır.
Afiyet Olsun

Mayonezli Salata Malzemeleri
Haşlanmış bezelye
Haşlanmış küp havuç
Haşlanmış küp patates
Küp doğranmış salatalık turşu
Mayonez
Dereotu
Hazırlanışı
Tüm malzemeler istenilen miktarda mayonezle karıştırılıp servis kabına alınır.üzerine dereotu konularak servise sunulur.
Afiyet Olsun

Devamını Oku »

16 Nisan 2011 Cumartesi

Akıtma Tatlısı

Akıtma Tatlısı Malzemeleri
2 yumurta
1 su bardağı yoğurt
2 çay bardağı un
1 çay kaşığı karbonat
1 çorba kaşığı limon suyu
Kızartmak İçin
Sıvıyağ
Şerbet İçin
2 su bardağı şeker
2 su bardağı su
1 dilim limon
Hazırlanışı
Önce şeker,su kaynatılarak şerbet hazırlanır.Cam kapta tüm malzemeler çırpılır ve boza kıvamında akıcı hamur elde edilir.Tavada sıvıyağ kızdırılır ve bir yemek kaşığı hamurdan yağa akıtılarak iki yüzüde kızartılır ve şerbete sıcağıyla atılır.Bu işlem hamur bitene kadar uygulanır.Soğuyunca servise sunulur.Hoş,yumuşacık bir tatlı tarifi denemenizi tavsiye ederim.
Afiyet Olsun
Devamını Oku »

15 Nisan 2011 Cuma

Tel Şehriyeli Patates Köfte

Tel Şehriyeli Patates köftesi Malzemeleri
1 büyük haşlanmış patates
1 yumurta
4 dal maydanoz
1 tutam dereotu
1 çay kaşığı tuz
½ çay kaşığı karabiber
½ çay kaşığı pulbiber
50 gr kaşar peynir rendesi
1 çay bardağı tel şehriye
Kızartmak için sıvıyağ
Hazırlanışı
Haşlanmış patates rendelenerek cam kaba alınır içine yumurta,baharatlar,ince doğranmış maydanoz,dereotu,rendelenmiş kaşar peynir konularak yoğrulur.şekillendirdiğimiz köfteleri önce yumurta akına sonra telşehriyeye bulayarak kızgın sıvıyağda kızartalım.isteğe göre şehriyeye bulamadanda kızartılır.sıcak sıcak ayran eşliğinde servise sunulur.alternatif olarak et yemeklerinin yanında servis yapılabilir.
Afiyet Olsun
Devamını Oku »

14 Nisan 2011 Perşembe

Paskalya

Paskalya Malzemeleri
250 gr margarin
2 yumurta akı (sarısı üzerine)
1 su bardağı yoğurt
1 çay bardağı sıvıyağ
1 su bardağı ılık su
3 yemek kaşığı maya
2 çay bardağı şeker
2 tatlı kaşığı mahlep
2 tatlı kaşığı tuz
Susam üzeri için
Un
Hazırlanışı
Önce bir cam kaba ılık su,maya,şeker alınır ve erimesi beklenir.Sonra sırasıyla oda sıcaklığında yumuşak margarin,yumurta akı,sıvıyağ,mahlep,tuz,yoğurt karıştırılıp un ekleyerek kulak memesi yumuşaklığında hamur elde edilir.1 saat ılık ortamda hamur mayalanmaya bırakılır.Mayası gelen hamur 3 eşit parçaya ayrılır.Ayrılan parçalar tekrar 3 bezeye bölüp bezeler uzatılarak saç örgüsü şekli verilir. Yağladığımız fırın tepsisine koyduğumuz paskalyalar tekrar mayalanması için tepsidede beklenir.Üzerlerine yumurta sarısı sürülür,susam serperek kızarana kadar pişirilir.
Afiyet Olsun 

Devamını Oku »

13 Nisan 2011 Çarşamba

Soslu Makarna

Soslu Makarna Malzemeleri
½ paket makarna
50 gr tereyağ
1 fincan sıvıyağ
3 diş sarımsak
1 yeşil biber
3 domates
½  kase zeytin
1 tane haşlanmış patates
1 çay kaşığı ucu kırmızıbiber
1 çay kaşığı ucu karabiber
1 çay kaşığı kekik
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı şeker
Hazırlanışı
Makarna tuzlu ve yağlı suda haşlanır( suyu tamamen çektirilir).Teflon tavada sıvıyağ,tereyağ karışımda ince doğranan sarımsaklar sarartılır.Biberde ince doğranarak ilave edilir.3 domates rendelenerek karışıma katılır ve kavurma işlemi bitince çekirdekleri ayıklanmış zeytinler, küp doğranan patatesler,baharatlar eklenerek sos hazırlanır.Haşlanan makarnalarda tavaya alınarak pişen sosla harmanlanır.sıcakken servise sunulur.
Afiyet Olsun




Devamını Oku »

12 Nisan 2011 Salı

Krem Şantili Kurabiye

Krem Şantili Kurabiye Malzemeleri
1 paket kremşanti
1 su bardağı sıvıyağ
5 çay bardağı un
1 çay bardağı fındık (dövülmüş)
Üzeri İçin
1 çay bardağı pudra şekeri
Hazırlanışı
Malzemeler  kaba alınarak yumuşak bir hamur elde edilir. Hamur biraz yumuşak ve yağlı olduğundan şekillenmesi zor oldu yada ben şekillendiremedim. Hamuru tezgahta merdane yardımıyla 3cm kalınlığında açıp una buladığım çay bardağıyla keserek fırın tepsisine sıraladım ve 180 derecede pişirdim(bu ölçülerle 20 adet kurabiye çıktı)Üzerine pudra şekeri serperek servise sunalım.
Bu tarifi hayatcafe blogundan alarak uyguladım. Tarif için teşekkürler Meliha hanım
Afiyet olsun 

Devamını Oku »

11 Nisan 2011 Pazartesi

10 Nisan 2011 Pazar

Tava Böreği

Tava Böreği malzemeleri
1 kilo yufka
2 yumurta
1 kase yoğurt
2 çay bardağı sıvıyağ
Tuz
İçi için
250 gr beyaz köy peyniri
½ demet maydanoz
Hazırlanışı
Yoğurt,yağ,tuz,yumurta çırpılarak karışım hazırlanır.Teflon tava yağlanır bir bütün yufka serilir ve iki yufkada parçalanarak üzerine konur  karışım eşit miktarda serpilir.Peynir,ince kıyılmış maydanoz araya serilir ve üzerine tekrar iki yufka daha parçalanarak konulur,kalan karışım yufkaların üstüne gezdirilir.tavanın dışında kalan yufkalar ortasında toplanır sıvıyağ eklenerek kısık ateşte iki yüzü kızarana kadar pişirilir.
Dumanı üzerinde haftasonu kahvaltılarında  servise sunulur.
Afiyet Olsun
Devamını Oku »

9 Nisan 2011 Cumartesi

Yağlı Börek Tarifi

Yağlı Börek Malzemeleria
2 yumurta(bir sarı üzerine)
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı su
Tuz
Aldığı kadar un
250 gr margarin(hamur araları için)
İçi İçin
Kıyma
Soğan
Tuz
Karabiber
Hazırlanışı
Yoğurt,su,sıvıyağ,tuz ve un eklenerek kulak memesi yumuşaklığında hamur elde edelim.hamur 6 eşit parçaya bölünüp merdane yardımıyla tek tek açılarak aralarını erittiğimiz margarin sürülerek üst,üste konulur.Açarak büyüttüğümüz hamurumuzu kare olarak katlayıp buzdolabında 1 saat bekletip tekrar açıp buzdolabında tekrar 1 saat bekletelim.
Bu arada kıyma ile soğanı kavurup baharatlayarak soğumaya alalım.
Yuvarlak şeklinde açarak büyüttüğümüz hamurumuzu iç harcını ekleyerek istenilen şekil verilir.Üzerine yumurta sarısı sürüp çörek otu serperek 180 derecede pişirelim.
Afiyet Olsun
Devamını Oku »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...