10 Ekim 2011 Pazartesi

Soslu Tırnak Pide

Soslu Tırnak Pide Malzemeleri
4 (tırnak) pide
1 soğan
300 gr kıyma
100 gr tereyağ
tuz
karabiber
Pulbiber
kimyon
reyhan
kekik

Sosu İçin
50 gr tereyağ
1/2 fincan sıvıyağ
1 yemek kaşığı salça
su(1çay bardağı)
tuz
Üzeri için 
Yoğurt(sarımsaklı)
Tereyağ
Hazırlanışı
Kıyma,soğan,tereyağ ile kavrulur,baharatları eklenerek ocaktan alınır.
Sos için bir tavada tereyağ,sıvıyağ ,salça ile kavrulur suyu ve tuzu eklenerek pişirilir.
Tırnak pideler ısıtılır küp,küp kesilir tabaklara alınır.sosla ıslatılan pidelerin üzerine kıymalı içten konur.Kıymaların üzerine sarımsaklı yoğurt ve kızdırılmış tereyağ gezdirilerek servis yapılır.
Afiyet Olsun
Devamını Oku »

7 Ekim 2011 Cuma

Hurma Ezmesi

Hurma Ezmesi Malzemeleri
40 tane hurma
1 su bardağı ceviz
1 su bardağı hindistan cevizi

Hazırlanışı
Hurmalar çekirdeklerinden ayrılıp yıkanır ve robota alınır.Püre haline gelen hurmalara ceviz ilave edilip tekrar robottan geçirilir.İyice birbirine karışan hurma ve ceviz şekillendirmeye hazırdır.Streç film ile sucuk gibi sardığımız hurma ezmesini buzlukta 2 saat bekletelim servise yakın çıkarıp hindistan cevizine bulayarak istenilen şekilde keselim.Tarif çok pratik buzluktan istediğiniz zaman çıkarıp servis yapabilirsiniz.İsterseniz truff gibi çeşitli malzemelere bulayarak zenginleştirilir.
Afiyet Olsun 
Devamını Oku »

5 Ekim 2011 Çarşamba

Halamın Bahçe Mahsulleri

Devamını Oku »

3 Ekim 2011 Pazartesi

Mısırunlu Pırasalı Kek

Mısır unlu Pırasalı Kek Malzemeleri
2 su bardağı mısır unu
1 su bardağı un
1 su bardağı yoğurt
2 yumurta
½ su bardağı sıvıyağ
1 demet pırasanın yeşil sapları
1 paket kabartma tozu
1 tatlı kaşığı tuz
4 tatlı kaşığı şeker
Üstü için
susam
Hazırlanışı
Pırasanın yeşil saplarını yıkayıp ince,ince doğrayalım.Yumurta,yoğurt,sıvıyağ,kabartmatozu,tuz,şeker mikserle çırpılır.Mısırunu,un,yeşil saplarlarla karıştırılan kek,yağlayıp unladığımız fırın tepsisine dökülür.Üstüne susam serperek 180 derecede kızarana kadar pişirilir.Çok lezzetli tuzlu alternatif kek.
Afiyet Olsun


Devamını Oku »

29 Eylül 2011 Perşembe

İncir Reçeli

İncir Reçeli Malzemeleri
2 kilo reçellik incir
2.5 kilo şeker
5 su bardağı su
1 limonun suyu
1 yemek kaşığı kireç

Hazırlanışı
Kireç iki kilo suda eritilir içine incirler konularak bir saat bekletilir.sertleşip sararan incirler kireçli sudan alınıp bol suyla yıkanır.Tencereye alınan incir şeker,su ilavesiyle orta ateşte iki saate yakın kaynatılır.(kaynayan reçel kaşıkla karıştırılmamalıdır)Kıvama gelen reçele limonsuyu eklenerek on beş dakika kadar daha kaynatılır.Sıcak suyla yıkanan kavanozlara ateşten alınan reçeli doldurup kapaklarını kapatalım.Soğuyunca kavanoza alınan reçel büzülür.Büzülmemesi için sıcakken kavanozlara almak gerekir.
Afiyet Olsun
Devamını Oku »

28 Eylül 2011 Çarşamba

Soğanlı Yumurta

Soğanlı Yumurta Malzemeleri 
5 soğan
4 yemek kaşığı tereyağ
5 yumurta
Karabiber
Tuz
1kesme şeker

Hazırlanışı
Soğanlar ay şeklinde incecik doğranır.Soğanlar tereyağ,şeker,tuz ile kısık ateşte sararana kadar pişirilir.Pişen soğanlara yumurta kırılır.Karabiber tuz serpilir ve yumurtaların beyazı tutuluncaya kadar pişirilir.
Afiyet Olsun 


Devamını Oku »

27 Eylül 2011 Salı

Marmelat

Erik Marmelatı Malzemeleri
2 kilo erik
2 kilo şeker
1 su bardağı su
1 limonun suyu
İster kahvaltılarda ister pastalarda kullanılmaya hazır marmelatlar
Hazırlanışı
Eriklerin çekirdekleri çıkarılır yıkanıp tencereye alınır.Şeker,su ilave edilerek koyulaşana kadar kaynatılır.Reçel kıvamına gelen marmelat blender ile püre haline getirilir.İçerisine limonsuyu katılarak bir taşım daha kaynatılır sonra kavonozlara doldurulur.İster kahvaltılarda ister pastalarda kullanılmaya hazır.
Afiyet Olsun
Şeftali Marmelatı Malzemeleri
2 kilo şeftali
2 kilo şeker
1 su bardağı su
1 limonun suyu
Hazırlanışı
Şeftalinin kabukları soyulup çekirdekleri çıkarılır.Tencereye alınan şeftali şeker,su ilavesi ile kaynatılır.Reçel kıvamına gelen şeftaliler blender yardımıyla püre haline getirilir.Limonsuyu ilave edilip bir taşım daha kaynatılır. Marmelat kavanozlara doldurulup kışın kullanılmak için rafa kaldırılır.
Afiyet Olsun
Armut Marmelatı Malzemeleri
2 kilo kış armutu
2 kilo şeker
1 su bardağı su
1 limonun suyu
Hazırlanışı
Armutların kabukları soyulur,çekirdekleri çıkarılır.Tencereye alınan armutlar şeker,su ilavesi ile kaynatılır.Koyulaşan marmelat blender yardımıyla püre haline getirilir.Limonsuyu ilave edilip bir taşım kaynatılan marmelat kavanozlara doldurulup kışın kullanılmak için rafa kaldırılır.
Afiyet Olsun

Devamını Oku »

7 Eylül 2011 Çarşamba

Gün Menüsü

Çikolata Soslu Kara Kek
Çilekli Muzlu Bisküvi Pastası
Un Kurabiyesi
Havuç Salatası
Acıka
Ezme
Ev Ekmeği
Sarma

Devamını Oku »

29 Ağustos 2011 Pazartesi

Baklava Tarifi,Büzme Tarifi

 
Baklava, başta Türk olmak üzere Orta Doğu, Balkan ve Güney Asya mutfaklarında yer etmiş önemli bir hamur tatlısıdır. Özetle, ince yufkaların arasına yöreye göre ceviz, antep fıstığı, badem veya fındık konarak yapılır. Genel olarak şeker şerbeti ile tatlandırılır. Ayrıca bal şerbeti de kullanılabilir. Bazı ticari firmalar kendi özel şerbetlerini kullanırlar.


Baklava Malzemeleri
1 çay bardağı yoğurt
1çay bardağı sıvıyağ
1çay bardağı süt
1çay bardağı tereyağ erimiş
1yumurta
1paket kabartmatozu.
1çay kaşığı karbonat
1çimdik tuz
Un
1/2 kilo ceviz içi veya fındık için
Açmak için Nişasta
Üstü İçin
1 paket margarin veya tereyağ
2 su bardağı sıvıyağ
Şerbet İçin
4 su bardağı şeker
3 su bardağı su
1/2 limon(şerbet kaynarken içine atılır)

Hazırlanışı
Malzemelerle çok yumuşak hamur yoğuruyoruz.Hamur dinlendikten sonra üç eşit parçaya bölünüp,böldüklerimizi tekrar 14 pazı yani toplam 42 pazı elde edelim.Merdane ile tatlı tabağı büyüklüğünde açtığımız pazıların arasına nişasta serpelim.Üst üste on kat olunca  oklava ile tepsimiz büyüklüğünde açalım ve dövülmüş ceviz serpelim.Bu işleme 40kat oluncaya kadar devam.İki  pazıyıda üstüne ayrıca açıp düz şekilde serelim .İstediğimiz gibi kesip üstüne yağını dökelim 170 derecede 50 dakika pişirelim ama fırınına göre değişir.Sıcakken isterseniz yağını süzdüre bilirsiniz.Şerbetleyerek servis yapılır.(Baklava soğuk,şerbet ılık olacak şekilde şerbetlenir).
Afiyet Olsun



Büzme Malzemeleri
2 yumurta
1 çay bardağı zeytinyağ
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı su
1 çay kaşığı kabartmatozu
1 fiske tuz
Un
1/2 kilo ceviz(araları için)
Şerbet için
4 su bardağı şeker
3 su bardağı su
1/2 limon(şerbet kaynayınca içine atılır)
Üzeri için
250 gr tereyağ
1 çay bardağı sıvıyağ
Açmak için
Nişasta
Hazırlanışı
Malzemelerle sert bir hamur elde edelim.Hamuru yarım saat dinlendirelim.Dinlenen hamurdan cevizden büyük 25 tane beze elde edelim.
Beşer beşer aralarını nişastaladığımız bezeleri tatlı tabağı ebatında üst üste gelecek şekilde açalım.Merdane ile beş mezeyi açarak büyütelim.
Sonra tek tek  hamurları birbirinden ayıralım.
Çok kolay şekilde ayrılacaktır.tek yufkalara bol ceviz serperek oklavaile rolu yapıp hafif şekilde büzerek fırıntepsisine alalım.bu işlem hamur bitene kadar uygulanır.
Üzerine erittiğimiz tereyağve sıvıyağ karışımını dökerek 175 derecede kızarana kadar pişirelim.Dört bardak şeker,üç bardak su ile hazırladığımız şerbeti ılnınca soğuyan büzme tatlımızın üzerine dökelim.

Büzme baklava tatlımız misafirlerimiz için hazırdır.
Afiyet Olsun


Kuru Büzme Tatlısı 'nada bakabilirsiniz

Devamını Oku »

27 Ağustos 2011 Cumartesi

Ekşimikli Biber Kızartması

Ekşimikli Biber Kızartması Malzemeleri
1/2 kilo dolmalık biber
250 gr ekşimik(lor)
2 domates
2 yumurta
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kırmızıbiber
tuz
sıvıyağ

Hazırlanışı
Dolmalık biberlerin içleri temizlenip yıkanır,süzülmeye bırakılır.
Cam kasede ekşimik,küp doğradığımız domates,tuz,karabiber,kırmızıbiber,yumurta karıştırılarak dolmalıkların içleri doldurulur.
Derin teflon tavaya biberler dik durucak şekilde dizilir
 Yarım su bardağı sıvıyağ eklenir.
 Kapağı kapatılan tava ara sıra kontürol edilerek her tarafı kızarıncaya kadar kızartılır.
Biberleri çevirmeye gerek kalmadan kendiliğinden her tarafı kızarıyo.
Soğuk veya ılık olarak servise sunulur.

Afiyet olsun
Devamını Oku »

24 Ağustos 2011 Çarşamba

Yoğurtlu Ekmek Aşı

Yoğurtlu Ekmek Aşı Malzemeleri
1 Bayat Ekmek (pide)
150gr Kıyma
2 Domates
2 Biber
2 Soğan
1 Fincan Sıvı Yağ
1 Yemek Kaşığı Biber Salçası
1 Çay Kaşığı Karabiber
1 Tatlı Kaşığı Kuru Nane
1 Tatlı Kaşığı Tuz
Yoğurt(Üzeri için)
Üzeri için sos
2 Yemek Kaşığı Tereyağ
1 Tatlı Kaşığı Nane
1 Tatlı Kaşığı Biber Salçası
Hazırlanışı
İnce doğradığımız soğanları yağda kavuralım.Kıymayı ilave edip kavurma işlemine devam edelim.(Kıyma kullanmadanda domatesi biberi bol kullanılarakta uygulanır)Sırasıyla biber,domates,salça ve baharatlarını ekliyerek kavuralım.Üzerine 1 bardak su ilave edip altını kapıyalım.Sonra küp şeklinde doğradığımız ekmekleri tencerenin içine atıp harcla harmanlıyalım.Kapağını kapatıp 15 dk demlendirelim.
Servis tabağına aldığımız aşın üzerine bol yoğurt dökelim.Bir tavada tereyağ,nane,salçayla sos yapıp üzerine gezdirelim.
Bu yemekle evdeki bayat ekmeklerimizi, pidelerimizi değerlendirmiş oluruz
Afiyet Olsun
Devamını Oku »

23 Ağustos 2011 Salı

Ekşili Patlıcan Yemeği

Ekşili Patlıcan Malzemeleri
1 kilo patlıcan
5 domates
1 soğan
1 baş sarımsak
½ fincan sirke
1 çay bardağı zeytinyağ
1 su bardağı su
Tuz
2 kesme şeker
Hazırlanışı
Patlıcanlar alaca soyulduktan sonra parmak kalınlığında dilimlenir,tuzlu suda bekletilir.
Acısı çıkan patlıcanlar sıkılarak süzülür.
Teflon tavada az sıvıyağda kızartılır.
Kızaran patlıcanlar cam tepsiye kat kar dizilir.

Ayrı tavada ince doğradığımız soğan sıvıyağda sarartılır.
Küp domatesler,şeker,ayıklayıp dövdüğümüz sarımsaklar,tuz eklenerek kavurma işlemi domatesler pişene kadar devam eder.
Pişen sosa yarım fincan sirke ilave edilerek karıştırılır.
Hazırlanan sos patlıcanların üzerine yayılır bir bardak su ilavesiyle 15 dk pişirilir.
Ilık veya soğuk olarak servise sunulur.
Afiyet Olsun
Devamını Oku »

19 Ağustos 2011 Cuma

Taze Fasulye Salatası


Taze Fasulye Salatası Malzemeleri
1/2 kilo taze fasulye
2 diş sarımsak
1 fincan zeytinyağ
1/2 fincan sirke
1 domates
tuz
Hazırlanışı
fasulyeler uzunlamasını bıçakla kesilerek bol suda haşlanır.Sarımsaklar tuzla dövülür.Soğuyan taze fasulyeler cam kaba alınır ezilen sarımsak ,zeytinyağ,sirke karıştırılarak üzerine dökür.Kaşıkla karıştırdığımız salata servis kabına alınır ve küp doğradımız domatesle süslediğimiz taze fasulya salatası servise hazırdır.Börülce saltasına alternatif bir salata .
Afiyet Olsun
Devamını Oku »

18 Ağustos 2011 Perşembe

Köfteli Kebap

Köfteli Kebap Malzemeleri
1 bayat pide
Yoğurt
Köfte İçin
250 gr Kıyma
1 soğan
Galeta unu
1 yumurta
Tuz
Karabiber
Kırmızıtozbiber
Sosu İçin
3 yemek kaşığı tereyağ
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
Kekik
Tuz
1.5 su bardağı su
Üzeri için
3 domates
5 yeşil biber
100 gr tereyağ
 Hazırlanışı

Bayat pideleri küp,küp doğrayalım.2 yemek kaşığı tereyağ ile toflon tavada pideleri kavuralım.Cam tepsiye alalım.Köfteleri yoğurup küçük misket büyüklüğünde toplar yapalım.Pidelerin üzerine yayalım.Fırının üst kısmında köfteler pembeleşene kadar pişirelim.
Ayrı bir fırın tepsisine halka doğradığımız domatesleri,bütün biberleri koyarak fırınlayalım.
Sosu için teflon tavada 3 kaşık tereyağ ile salçaları kavurup bir buçuk su bardağı et suyu veya su ile sulandırıp baharatlandıralım.
Fırından çıkardığımız köfteli pidelerin üzerine eşit miktarda sosumuzu gezdirelim.
Ilık ortamda tuttuğumuz hafif tuzlu yoğurdu üzerine sos gibi gezdirelim.
Sonra fırınlanan domates ve biberleri üzerine koyalım.
100 gr tereyağını tavada kızdırıp son olarak kebabımızın üzerine gezdirerek süsleyelim.

İster porsiyonluk tabaklarda ister büyük bir cam tepside sıcak sıcak servise sunalım.

AFİYET OLSUN
Devamını Oku »

17 Ağustos 2011 Çarşamba

Fırında Tereyağlı Levrek

Fırında Tereyağlı Levrek Malzemeleri
5 adet levrek balığı
2 domates
5 biber
300 gr mantar
2 patates
Tuz
Karabiber
Kekik
150 gr tereyağ
1 kase küp doğranmış kaşar
Hazırlanışı
Balıklar temizlenip yıkanır ve süzülmeye bırakılır.Mantarların sapları çıkarılır.Domatesler,patatesler,biberler iri iri doğranır.Fırın tepsisine tuzladığımız balıklar dizilir.Balıkların karınlarına küp doğradığımız tereyağlar konulur.Mantarların ters şekilde balıkların yanına dizilir ve küp tereyağ ortalarına eklenir,Domatesler,biberler,patateslerde fırına dizilir.Tuz,kekik,karabiber ve kalan tereyağ ilave ederek kızgınfırnda pişmeye bırakılır. pişmeye yakın mantarların içlerine küp doğradığımız kaşarları koyup tekrar erimesi için fırınlıyoruz.Sıcak sıcak servise sunalım.
Afiyet Olsun
Devamını Oku »

16 Ağustos 2011 Salı

Dolmalık Tarifi

Dolmalık Malzemeleri
1 dolmalık (pide)
1 su bardağı süt
Kaşar peyniri
50 gr tereyağ
Hazırlanışı
Dolmalıklar enli enli doğranır.
İçleri bıçakla kesilir ve dolmalıkların boyları ebatınca kestiğimiz kaşar peynirleri içlerine doldurulur.
Teflon tavada tereyağ eritilir
Derin kaseye süt alınır,dolmalıklar önce süte bulanır sonra teflon tavaya dizilir kapağı kapatılır.
Dolmalıklar yumuşayana kadar teflon tavada tutulur.
Bu tarif daha hafif diğer  pideyle yayınladığım yumurtalı tarife( tık tık )göre ama onun yeride başka.
Yorumlardan anlaşıldığı gibi dolmalık Kocaeline has bir pideymiş arkadaşlar.
Ramazan aylarında fırınlarda satılıyor.
Sahurda hafif ve lezzetli oluyor.

Afiyet Olsun 
Devamını Oku »

15 Ağustos 2011 Pazartesi

Ballı Lokma Tatlı

Lokma,un, maya, tuz ve şekerle hazırlanan hamurun, sıvı yağda kızartılmasıyla hazırlanan, şerbetle tatlandırılarak servis yapılan bir Türk tatlısıdır. Türkiye'deki bazı yörelerde şerbet dökülerek tatlı olarak yenilmesine rağmen, bazı yörelerde pişi gibi şerbetsiz peynir ile yenilmektedir.


Ballı Lokma Tatlısı Malzemeleri
2 su bardağı ılık su
1 yemek kaşığı kuru maya
2 yemek kaşığı şeker
½ fincan sirke
2 yemek kaşığı erimiş tereyağ
Un
Şerbet İçin
3 su bardağı şeker
2 su bardağı su
½ limon
Hazırlanışı
Tencerede şekerle suyu kaynatarak şerbet elde edelim.Yarım limon ilavesiyle soğumaya bırakalım.
Cam kaseye suyumuzu alıp mayayı eritelim.Tüm malzemeleri ekleyerek boza kıvamında hamur elde edelim .Daha sonra az,az un ilave ederek bozadan biraz daha kıvamlı bir hamur olması için kıvamını ayarlayalım.Hamur iki misli olunca Kızdırdığımız derin tenceredeki bol sıvıyağda kızartmaya başlayalım.Kızartma işlemi avucumuzda sıktığımız hamurdan  tatlı kaşığı ile alarak kızgın yağa atalım.Bu işlem hamur bitene kadar uygulayalım.
Kızarttığımız hamurları soğuk şerbete atalım.ister sıcak ister soğuk tatlılarımız servise hazırdır.(Bu ölçü 10 kişilik misafir içindir.)
Afiyet Olsun
Devamını Oku »

14 Ağustos 2011 Pazar

Dolmalık Tarifi

Dolmalık Malzemeleri
1 dolmalık Ekmek
250 gr peynir(lor veya ekşimik )
5 dal maydanoz
3 yumurta
1 çay bardağı sıvıyağ
tuz
Dolmalık ramazan ayında fırıncıların çıkardığı bir çeşit pide simit gibi ama biraz büyük ve susamsız beyaz ekmek.
Hazırlanışı
Peyniri rendeleyip ince doğranan maydanozlarla karıştıralım.Dolmalıkları  enli keselim.Böldüğümüz dolmalıkları tamamen koparmadan bıçakla keselim.İçlerine peynir doldurup bir kapta çırptığımız yumurtalara bulayıp kızgın yağda iki tarafınıda kızartalım.Sıcak sıcak sahur kahvaltımızda ikram edelim.(Bu dolmalıkları pideyle yaptım değerlendirmek için )
Fırınlarda satılan dolmalıklarla yaptığım asıl dolmalık tarifine buradan ulaşabilirsiniz.
Afiyet Olsun
Devamını Oku »

12 Ağustos 2011 Cuma

İmam Bayıldı Yemeği

İmam Bayıldı Malzemeleri
5 tane patlıcan
3 tane iri boy soğan
2 baş sarımsak
2 domates
1 sivri biber
1 çay kaşığı karabiber
2 kesme şeker
Tuz
1 çay bardağı zeytinyağı
Hazırlanışı
Patlıcanlar alaca soyulup yarım çay bardağı zeytinyağ ile kızartılır.
Yarım çay bardağı zeytinyağ ve şeker tavaya alınır.Piyaz doğranan soğanlar ve ayıklanan sarımsaklarla kısık ateşte karıştırılarak uzun süre  kavrulur.Küp doğranan domates,sivri biber ve karabiber,tuz katılarak kavurma işlemi devam edilir.Domatesler suyunu çekince ateşten alınır.
Karnıyarık gibi içlerini açtığımız kızarmış patlıcanlara harç eşit miktarda doldurulur.Bir bardak su ilave ederek kısık ateşte on dakika pişirilir.On beş dakikada fırında pişirilir.soğuk veya ılık olarak servis yapılır.
Afiyet Olsun
Devamını Oku »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...